Mi is a teendő szülőként, ha gyermekünknél scoliosist/gerincferdülést diagnosztizálnak?

Röviden ismertetjük az orvosi diagnosztika alapvető lépéseit, a Schroth terápiát – mint hosszú távú kezelési módszert-, illetve szó esik a korzett/fűző viselésről is.

 

Strukturális scoliosisnak nevezünk minden olyan 3 dimenziós elváltozást, amely során a csigolyák, bordák és a gerinc szerkezeti szintű eltérést mutatnak. Gyermeken az alábbi elváltozásokat vehetjük észre:

  • háta mögé állva láthatjuk, hogy a gerincoszlop nem egyenesen a középvonalon halad végig
  • oldalról a gyermek gerincére nézve a háti domborulat, illetve az ágyéki homorulat valamilyen irányú elváltozását láthatjuk
  • a harmadik tényező pedig, amit a Rtg felvétel mutat jól; a csigolyák elfordulása
  • a csigolya elfordulás miatt pedig a bordákon látható a bordapúp

Első lépésben fontos a megfelelő diagnosztizálás, illetve egy szakképzett csapat, ami megfelelően építi fel a további terápiát, valamint ellenőrzi a gyermek állapotát.

A diagnózis felállítása:

Minden esetben szakképzett ortopéd orvos végzi, a megfelelően elkészített Rtg felvétel elemzése után. Nagyon lényeges, hogy a felvétel álló helyzetben készüljön, illetve a tejes gerinc jól látható legyen rajta.

Személyre szabott, egyéni kezelések felépítése:

Mindezek után szükség van egy szakképzett gyógytornászra, aki a megfelelő diagnózis alapján a későbbiekben felépíti a gyermek terápiáját. Elhanyagolhatatlan az ortopéd orvos, illetve a gyógytornász együttes munkája, mivel a célzott kezeléshez team munka szükséges.

Schroth terápia rövid ismertetése:

A terápia a fent említett 3 dimenziós elváltozás minden egyes komponensére hatva nyújt célzott kezelést. Fő célja a gerinc fiziológiás, természeteshez minél közelebbi görbületeinek beállítása, valamint a gerinc legoptimálisabb helyzetű korrekciója aktív izomerővel.
Kb. 10-12 alkalmas betanítással kezdődik a terápia, mely során a gyermek megtanulja a számára legmegfelelőbb, testre szabott Schroth specifikus feladatokat, melyeket kiegészítünk egyéb szükséges gyakorlatokkal.

Ezután a legfontosabb, hogy a megtanult feladatokat a gyermek otthonában minden nap lehetőség szerint 1 órán keresztül végezze, mivel célunk a terápia során megtanult korrigált helyzet helyesként való rögzülése az idegrendszerben. Ez csak úgy érhető el, ha minden nap elővesszük ezeket a feladatokat. Fontos, hogy később már a gyermek két hetente, havonta találkozik újra a terapeutával. Mindaddig otthon kell gyakorolnia a korrekciós feladatokat, amelyekhez nagyfokú koncentráció, illetve kitartás szükséges. Nagyon fontos a család szerepe, mivel nekik kell támogatni, segíteni a gyermeket a mindennapi tornák során.
A terápia folyamán nem engedjük el a gyermek kezét, végig követjük fejlődését, scoliosisának alakulását, mivel mindig az aktuális állapotának megfelelően foglalkozunk vele.

Bármilyen kérdés esetén nyugodtan forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén.

Üdvözlettel: a Csimborasszó csapata