A várandósság 12. hetétől érdemes elkezdeni a speciális tornát.

A rendszeres testmozgás fontos a kismamák számára, így megőrizhetik erőnlétüket a szülésig.

A torna gyakorlatai figyelembe veszik a kismamák terhelhetőségét, a várandósság alatt végbemenő változásokat, segíthet felkészülni a szülésre, illetve a szülés utáni időszakra is.

A gyakorlatok szinten tartják a hasizmok erejét, nyújtják a combközelítő izmokat, javítják a vénás keringést, ezzel segítve a visszerek kialakulásának megelőzését, erősítik a hát-, mell-, és farizmokat, korrigálják a medence dőlésszögét, ezzel segítve a várandósság időszaka alatt és a szüléskor jelentkező fizikai kihívásokra és nehézségekre való felkészülést. A gátizom torna megtanulása lehetőséget ad a könnyebb szülésre és a szülés után kialakuló vizelettartási problémák megelőzésére.

Tilos tornázni:

  • lázas állapotban,
  • veszélyeztetett terhesség esetén, (pl. ikerterhesség, lombikbébi terhesség)
  • nyitott méhszáj
  • magas vérnyomás
  • terhességi toxémia
  • vérezgetés esetén,
  • has keményedése, görcsölése esetén.

 

A foglalkozásokon szeretnénk sokat beszélgetni a kismamákat foglalkoztató kérdésekről, (szoptatásról, szülésről, pszichés-lelki problémákról, szülés utáni állapotokról, az újszülöttről, újszülött ápolásról, stb.)

Egyes témákban szakember segítségével tájékozódhat a kismama az őt foglalkoztató kérdésekről – gyermekorvos, szülész-nőgyógyász, védőnő, pszichológus, gyógytornász.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kismamák a saját felelősségükre veszik igénybe szolgáltatásunkat. Kérjük, hogy a kismama egészségügyi állapotában történő bármilyen változás esetén azt jelezni szíveskedjenek.

A Csimborasszó Gyermekközpontban Rettegi Anita és Fraller Bettina gyógytornászok közreműködésével vehető igénybe a csoportos kismama torna.

Szerda 18.30 és csütörtök 10.00