A Flossing egy új rehabilitációs irányzat, egy kompressziós terápia, ami ízületi mobilizációval kapcsolódik össze, így lesz igazán eredményes. A módszer nagyon jól beilleszthető a kezelések közé, kombinálva egyéb technikákkal, de önmagában is alkalmazható. A kompressziós eljárás lényege már régóta ismert, az 1780-as években kezdték alkalmazni. Közel két évszázaddal később, az 1960-as években Sato professzor kifejlesztette az okklúziós tréninget (izomerősítés kötözési módszerrel), majd Kelly Starretnek köszönhetően éledt újjá ez az eljárás a 2000-es években, így alakult ki a Flossing. A kezeléshez speciális latex gumiszalag szükséges. Ezzel több méretben, vastagságban és színben találkozhatunk. A terapeuta egyénre adaptálva helyezi fel, mindig az aktuális problémának és panasznak megfelelően. A kezelésnek sok jótékony hatása van. Támogatja a regenerációs folyamatot, ezzel lerövidíthető a gyógyulási idő. Fájdalomcsillapító hatású, feloldja a letapadásokat – a triggerpontokat -, izomcsomókat, növeli az ízületek mozgástartományát, elősegíti a kóros mértékben felgyülemlett folyadék elvezetését. Javítja a keringést, ezáltal optimalizálja a szövetek anyagcseréjét. Stimulálja az érképződést és az izomnövekedést, tehát javítható vele az izmok aktivitása.
A kezelés időtartama néhányszor 1-2 perc, egy foglalkozáson belül többszöri ismétléssel. Sportsérüléseknél azonnali beavatkozásként is rendkívül hatékonyan alkalmazható.
És hogy mi történik a szalag alatt? Az általa kifejtett nyomással a vér áramlása csökken, kiszorul az adott területről, eközben a laktátszint emelkedésével több növekedési hormon termelődik, létrejön egyfajta adrenalinképződést elősegítő stresszreakció, majd hirtelen beáramlik a vér, frissül a keringés.
Ellenjavallatok: latex allergia, dekompenzált szívelégtelenség, pajzsmirigy diszfunkció, malignus folyamatok, trombózis, artériás érszűkület, bőrsérülés, hipotónia, égés, láz, asthma, terhesség, antikoaguláns szedése, bakteriális gyulladás, szűkületi szindróma.
A Csimborasszó Központban a Flossing terápia Fraller Betina közreműködésével vehető igénybe.