A McKenzie terápia egy nemzetközileg elismert módszer, melyet a gerinc-és végtagfájdalmak vizsgálatára és kezelésére fejlesztett ki Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász. A McKenzie terápia az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, mellyel elsősorban a porckorong betegségeit (protrusio, prolapsus, discus hernia), illetve a végtagokba kisugárzó fájdalmat, zsibbadást kezeljük.
A McKenzie módszer olyan aktív mozgásterápia, melynek nagyon fontos eleme a kezdeti vizsgálat. Az alapos vizsgálat során kikérdezéssel, illetve bizonyos mozdulatok tesztelésével meghatározásra kerül a fájdalom feltételezhető oka. Ez alapján a terapeuta összeállítja a személyre szabott kezelési tervet. A terápia során nagy hangsúlyt kapnak a könnyen megtanulható, önállóan kivitelezhető, célzott mozdulatok. Ezeket meghatározott gyakorisággal végzik a páciensek, bizonyos mozdulatokat pedig elkerülnek. A gyakorlatokat kezdetben sűrűbb, majd egyre ritkuló kontroll mellett a páciens otthonában végzi a napi rutinba beépítve. A torna nem fájdalommentes, fontos szerepet játszik a test visszajelzése, a fájdalom pontos helye, jellege. Éppen ezért a sikeres kezeléshez elengedhetetlen a páciensek nagyfokú együttműködése. A terápia során a gyakorlatok kiegészülnek életmódra vonatkozó tanácsokkal (helyes ülés, állás, felkelés, emelés…).
A terapeutával való konzultációk azt a célt szolgálják, hogy a páciens a számára meghatározott feladatokat pontosan, tudatosan és biztosan végezhesse gyógyulása érdekében. Így a McKenzie terápia egy olyan lehetséges eljárássá válhat az egyén számára, melyet a hétköznapokban felmerülő gerincpanaszok enyhítésére jó hatásfokkal alkalmazhat.

 

Központunkban Czimber Anna, Simonné Pungor Mária és Rettegi Anita gyógytornászok által érhető el a terápia.