A háromdimenziós scoliosis terápia, a Schroth terápia a gerincferdülés egyik leghatékonyabb konzervatív kezelési módszere, melyet a német Katharina Schroth saját tapasztalatai alapján kísérletezett ki az 1900-as évek elején.

A terápia három dimenzióban javítja a gerinc deformitásokat egy speciális háromdimenziós légzés technikával összekötve.

A módszer lényege, a gerinc maximális aktív nyújtásával elért állapotban a háromdimenziós légzéssel a törzs visszaforgatása és a javított, korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett nyújtás és izomerősítés.

A tornagyakorlatokkal a hibás testtartás korrekciója,a csökkent működésű tüdőterületek beindítása, a testkép normalizálása a cél, elősegítve ezzel a progresszió ( =romlás ) lassítását, megállítását a gyakorlási időn kívül a hétköznapi életben is.

A kezelés mindig egyénre szabott, hosszú távú, mely hozzájárul a korrigált helyzet izmokkal való stabilizálásához, a görbület felegyenesítéséhez, illetve a csavarodás csökkentéséhez.

 

Alkalmazható:

  • scoliosis (gerincferdülés)
  • különböző gerinc deformitások
  • operáció előtti mobilizáció, operáció utáni rehabilitáció
  • Scheuermann kór
  • hanyagtartás esetén

 

Terápia felépítése:

Az első alkalommal vizsgálat után megbeszéljük a további teendőket, majd 2-3 hónapig heti rendszerességgel megtanuljuk a terápia feladatait, melyeket otthon napi rendszerességgel kell végezni.

A továbbiakban havonta, két havonta kontrollon találkozunk, ahol megbeszéljük a kérdéseket, leellenőrizzük a torna hatékonyságát, szükség esetén módosítunk a feladatokon, melyeket meg is tanulunk.

A terápia ortopéd orvossal szorosan együtt működve történik.

A klasszikus Schroth terápia 10 éves kortól ajánlott, mivel a feladatai komoly együttműködést követelnek, de mi szívesen látunk ennél kisebb gyermekeket is, akiknél már kiskorban gerinc problémákat, tartási rendellenességeket diagnosztizáltak.

A Csimborasszó Gyermekközpontban Czimber Anna, Fraller Bettina, Rettegi Anita, Simonné Pungor Mária gyógytornászok közreműködésével vehető igénybe a terápia.