A logopédus és feladatai
Logopédus az a gyógypedagógus, aki a beszédben akadályozott (beszédhibás, beszéd, hang- és nyelvi zavarban szenvedő) gyermekek és felnőttek ellátására képesített.
Tevékenységének része az egyes logopédiai kórformák vizsgálata és terápiás ellátása.
A zavar típusától, súlyosságától függően, más szakemberek (gyógytornász, TSMT terapeuta, pszichológus) bevonásával is történik a gyermekek/felnőttek kezelése.

A beszédhibák felnőttkorban is javíthatóak, enyhíthetőek. Intézményünkben a következő területeken nyújtunk terápiás lehetőséget. A terápiát megelőzően vizsgálat, a beszédállapot felmérése szükséges.

Artikulációs zavarok: egy vagy több hangra kiterjedő helytelen képzés, hangcsere (pöszeség). Felnőttkorban is kezelhető, tudatos gyakorlással.
Dadogás, hadarás: A beszéd folyamatosságának zavarai. A terápia során a megakadás, felgyorsult beszéd okának megállapításában és a tünetek enyhítésének folyamatában pszichológus bevonásával dolgozunk.
Nyelvlökéses nyelés: Helyes nyelés esetében a nyelv felfelé és hátra irányuló mozgással juttatja a táplálékot a nyelőcső felé. Ettől eltér a gyermekkori nyelés, melynél a nyelv előreható mozdulatot tesz, ezzel hosszútávon olyan erőt fejt ki a fogakra, amely fogsor-elváltozást is eredményezhet. A terápia során fogorvossal, fogszabályozó szakorvossal dolgozunk együtt.

A Csimborasszó Gyermekközpontban Keresztes Bea és Tóth Klára logopédusok közreműködésével érhető el a foglalkozás.