Állapot- és mozgásvizsgálat (ÁMV) egy olyan vizsgálati módszer, amelynek segítségével a vizsgált személy organikus érettségére kaphatunk objektív, a vizsgálatot végző személytől független választ előre megadott szempontrendszer alapján.


Az ÁMV 5 részterületet vizsgál:

 • Az idegrendszer érettségét
 • A mozgáskoordinációt
 • A testvázlatot és a térbeli tájékozódást
 • A taktilitásra adott reakciókat
 • A ritmus készségeket


Az ÁMV nem IQ teszt, vagy iskolaérettségi vizsgálat, nem egy pszichológiai értelemben vett felmérés. Arra keresi a választ, hogy a vizsgált személy az iskolában, illetve későbbiekben, az életben mennyire állja majd meg a helyét.
A célcsoport ideális esetben 5-7 éves korig terjed, mert ebben az esetben az esetleges hiányosságokat még iskolakezdés előtt preventív céllal lehet kezelni.
A 7-12 éves korú gyerekeknél a már jelentkezett problémák okát tárhatjuk fel a vizsgálattal és korrektív szerep jut a későbbi terápiáknak.
12 év felett már csak státusmegállapító céllal vehető fel a vizsgálat. Ebben az életkorban már nagyon nehéz mozgáson alapuló terápiákkal érdemi változást elérni.
A vizsgálat egyszerű eszközökkel 30-45, maximum 50 perc alatt elvégezhető, nem igényel a gyermek részéről semmilyen felkészülést, vagy megerőltető gyakorlatot.


Az ÁMV előnyei többek között:

 • Egyszerűek a feladatok
 • 30-45 perc alatt felvehető, a koncentrálás szinte folyamatos tud lenni
 • A vizsgált személy beszédkészsége nem befolyásolja az eredményt
 • A kulturális és szociológiai helyzettől független
 • A problémák feltárása már 5 éves korban is megtörténhet
 • A különböző fejlesztő terápiák alatt a vizsgálat félévente megismételhető, a fejlődés mérhető, kontrollálható
 • Bizonyos iskolaérettségi vizsgálatokat kiválthat

 

ÚJ, KORSZERŰ DIAGNOSZTIKA A CSIMBORASSZÓBAN!

LongiKid©

Longitudinális Komplex Vizsgálat

A központi statisztikák szerint folyamatosan emelkedik azoknak a gyermekeknek a száma, akik megjelennek a korai fejlesztésben és/vagy SNI (sajátos nevelési igény) diagnózissal rendelkeznek, ezért kiemelt jelentősége van a korai diagnosztikának és szűrésnek, hogy a lehető legkorábban azonosításra kerüljön az adott gyermek eltérő fejlődése és ez által a személyre szabott fejlesztést, a lehető legpontosabban lehessen megtervezni.
Ma Magyarországon a LongiKid© az egyetlen olyan neuro-szenzomotoros teszt, mely képes a fejlődést 03 hótól - 11 éves korig azonos szempontok mentén követni, így egyedi megoldást kínál azon szakemberek számára, akik szeretnék az atipikus fejlődést, viselkedést mutató gyermekek tüneteit a lehető leghamarabb azonosítani. A LongiKid© egy olyan neuro-szenzomotoros vizsgálat, amely alkalmas a gyermekek mozgásos és kognitív, figyelmi fejlődésprofiljának jellemzésére 3 hónapos kortól 11 éves korig, és mellyel azonosíthatóak az eltérően fejlődő funkciók és az idegrendszeri érési zavar. Magyarországon a csecsemő- és kisgyermek,- ill. óvodáskori gyermekek szűrővizsgálatait saját vizsgálati módszerek alapján gyermekorvosok, gyermekneurológusok, védőnők, pszichológusok, gyógypedagógusok, logopédusok, óvodapedagógusok, fejlesztő pedagógusok, gyógytornászok és konduktorok végzik. Ugyanaz a vizsgált gyermek akár négyféle diagnózist is kaphat,- attól függően,- hogy épp ki és milyen teszttel vizsgálja. A LongiKid© olyan egységes szemléletet és megfigyelési-pontozási szempontrendszert nyújt,- mely közös nyelv kialakítására alkalmas és egy olyan életkori szakasz folyamatos monitorozását teszi lehetővé, amit jelenleg egymással nem összeilleszthető 20 különböző tesztet alkalmazva végeznek a szakemberek.
A LongiKid© eszközrendszere saját fejlesztésű, 2013-ban Magyar Terméknagydíjat is nyert. Találhatóak benne játékok, mérőeszközök (hallásvizsgálat), az egyensúlyi rendszert tesztelő eszközök, szemészeti szűrőeljárások, valamint saját feladatlapok is, melyek a grafomotorika, a vizuális feldolgozás és nyelvi terület feladatait tartalmazzák. Az eszközök nagy része alkalmazható a vizsgálatban és a terápiában egyaránt.

A LongiKid kérdőív itt érhető el.