A tartó- és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett elváltozásaival foglalkozó orvosi tudományág.

Számos gyermekkori ortopédiai betegség – pl. az újszülöttkori csípőficam, vagy a csípő éretlensége – korai, célzott vizsgálatokkal szűrhető és megfelelő, egyszerű terápiával kezelhető is, így elkerülve a későbbi súlyos mozgásszervi megbetegedéseket.

A csecsemőkori ultrahangos csípőszűrést 3-6 hetes korban célszerű elvégezni. Abban az esetben, ha eltérés nem igazolódik a vizsgálatot 3 hónapos korban javasolt megismételni. A komplett csípőízületi szűrés során a gyermek fizikális és ultrahang vizsgálata is megtörténik, mely során nem csupán azt vizsgálja az orvos, hogy aktuálisan csípőficam fennáll e, hanem, hogy a csípőízület porcos és csontos alkotórészeinek érettsége megfelelő-e, továbbá egy az egész testre kiterjedő, szűrő jellegű ortopédiai szakvizsgálat is megtörténik. Amennyiben kóros eltérést észlelünk, akkor megfelelő időben megkezdett kezeléssel a csípők normális érettségét biztosítani lehet.

A vizsgálat a babának semmiféle kellemetlenséget nem jelent és mindösszesen körülbelül 10 percet vesz igénybe. Központunkban a vizsgálat menetét végigkövethetik a szülők egy LCD televízión, miközben ortopéd orvosunk részletes felvilágosítást ad a vizsgálat menetéről.

A csípőfejlődési rendellenesség kezelésének alapelve: minél korábban elkezdeni és a legkíméletesebb módszerrel végezni. A kettő egymással szorosan összefügg, tekintve, hogy a legfiatalabb korban alkalmazható a legkíméletesebb kezelési módszer. A korán kezdett kezelés rendszerint rövidebb ideig tart és ez is a kíméletességet jelenti. Tisztában kell azonban lenni azzal, hogy ez individuális kezelési módszer, és a csecsemő ilyenkor fokozottabb gondozást igényel. A kezelést általában ambulanter végezzük és rendszeres ultrahangos kontrollt végzünk, mely teljesen ártalmatlan és akárhányszor megismételhető vizsgálat!

Otto-Bock kengyelA külső rögzítő eszköz (rendszerint Otto-Bock féle kengyel) felhelyezése a vizsgáló orvossal együtt történt, melyet figyelemmel kísérhetett és a beállításokra vonatkozó utasításokat is megkapta.

A kengyel feladása után lehetőség szerint 1-2 nap, vagy az ismertetett panaszok esetén azonnal, de legkésőbb 1 hét múlva ellenőrizzük a csecsemőt. Addig szükséges a gyakrabb ellenőrzés, amíg a csípő helyzete megfelelő lesz. Ha a csípők fejlődése megfelelő, elegendő a csecsemőt 2 hetenként, vagy havonta ellenőrizni. Általános alapelv, hogy a kezelés időtartama 2X annyi ideig tart, mint amennyi idős volt a csecsemő az elváltozás felismerésekor.

Rendkívül fontos, hogy a felhelyezett készülék beállításait pontosan feljegyezzük (pl. a műanyag golyócska színes filctollal történő megjelölésével), így az pelenkázás, fürdetés idejére levehető és a megfelelő és biztonságos visszahelyezés megoldható. A napi fürdetésre levehető a kengyel, és ha a retentio már bekövetkezett, 1-2 órát naponta kengyel nélkül hagyhatjuk a csecsemőt.
Ha azt észleljük, hogy a csípőkben mozgásbeszűkülés alakult ki, napi 2-3 órára hagyjuk szabadon a csecsemőt. Ritkán előfordul, hogy a csecsemő csípőjét nem vagy kevésbé mozgatja, esetleg duzzadt is a csípőtájék. Ennek különösebb jelentősége nincs. Általában néhány nap alatt visszatér a teljes mozgás és a duzzanat megszűnik.

A kezelés folyamán Ultrahang készülékkel követjük a gyógyulás folyamatát, majd általában 4 hónapos korban készítünk Röntgen felvételt, melyen az ízület csontos viszonyait ítéljük meg.

A sikeres kezeléshez elengedhetetlen a szülők türelmes együttműködése is!

Fontos!

Csecsemőkori ultrahangos csípőszűrésre kérjük a baba születését követőn mielőbb jelentkezzenek be a megadott telefonszámon, vagy a honlapon található regisztrációs lap kitöltésével, mert a nagyszámú igények miatt várolistánk kitolódhat!

 

A gerincferdülés korai szűrésével és kezelésével a folyamat további romlását igyekszünk csökkenteni, illetve megakadályozni. Központunk jó kapcsolatot ápol a Vertebra Alapítvánnyal, illetve országos intézményekkel, arra az esetre, ha az eltérések esetleges operatív ellátásának szükségessége felmerül.

Konzervatív kezelés esetén központunkban elérhető a Schroth terápia is, a scoliosis komplex gondozása így megvalósulhat.

Fejlődési rendellenesség, mint a veleszületett dongaláb korán megkezdett kezelésével ma már sokszor teljes gyógyulás érhető el, míg későbbi életkorban, vagy kezeletlenül javuló eredmények semmiképpen nem várhatóak, esetlegesen súlyos funkcionális problémák maradhatnak vissza.

A legtöbbször “lúdtalpnak” minősített esetek általában csak a gyermekkori lábszerkezet teljesen normális variációját jelentik, és sokszor feleslegesen viseltetnek évekig különféle betéteket és ortopéd cipőket gyermekekkel, a szülők nagyon sokszor csak egyszerű információhiányban szenvednek. Panasz, felmerülő gyanú esetén érdemes célzottan egy ortopéd orvossal felvenni a kapcsolatot.

A gyermek lábának ezenkívül számos egyéb megbetegedése lehet, melynek kezelése egészen mást igényel, mint a sokszor sajnos rutinszerűen felírt lúdtalpbetét.

A növekedési porcok károsodhatnak veleszületett betegségek, gyulladások, sérülések, hormonális okok, jó- és rosszindulatú daganatok miatt egyaránt.

Az ilyen kórképek kezelése mindig egyedi tervezést igényel.

Ortopédia vizsgálat menete:

  • mozgásszervi anamnézis felvétel
  • járás vizsgálat,
  • tartás vizsgálat,
  • a mellkas és gerinc alaki, valamint funkcionális vizsgálata,
  • ízületek alaki és funkcionális vizsgálata, deformitások,
  • nagy ízületek mozgásterjedelmének vizsgálata (vállízület, csípő, térd, boka),
  • alsó végtagi tengely és lábdeformitás vizsgálata,
  • kiegészítő célzott vizsgálatok, anamnézisben szereplő panasz esetleg betegség esetén (leggyakrabban gerinc, térdprobléma tárgykörében).
  • a klinikai diagnózishoz szükséges csont és/vagy ízületi röntgenvizsgálat

 

A szükséges RTG vizsgálatok szerződött partnerünknél vehetők igénybe, előre egyeztetett időpontban, várakozás nélkül, térítéses formában, melynek árairól a Csimborasszó Gyermekközpontban érdeklődhet. A vizsgálatok digitális formában történnek, a képanyagot CD-n átadják, melynek kiértékelése a Csimborasszó Gyermekközpontban történik.

 

A Csimborasszó Gyermekközpontban Dr. Hepp Balázs és Dr. Nagy Péter Olivér ortopéd- traumatológia szakorvosok közreműködésével a csecsemők ultrahangos csípőszűrése, a gyermekek ortopédiai betegségeinek, illetve felnőttek gerincbetegségeinek gondozása, nyomon követése is zajlik.