Április óta már ultrahang diagnosztikát is igénybe vehetnek vendégeink.  Két magasan képzett kollégánk, dr. Fülöp Adrienn radiológus szakorvos és dr. Vadvári Árpád neuroradiológus szakorvos áll rendelkezésükre.  Ehhez egy Samsung HS50 csúcskategóriás készülék áll rendelkezésükre, amellyel számos vizsgálat elvégezhető. Fontos tudni, hogy az ultrahang vizsgálat teljesen ártalmatlan, és akárhányszor ismételhető. Az előjegyzéssel kapcsolatban recepciós kollégáink minden segítséget megadnak.

Koponya/Kutacs UH
A kutacs záródásáig lehetőség nyílik speciális vizsgálófejjel megítélni az agyállomány állapotát és az agykamrák tágasságát. Meszesedések, vérzés maradványok, valamint fejlődési rendellenességek jelei is kimutathatók segítségével. Elvégzése javasolt nehezített szülést követően(oxigénhiány, szülési sérülés, agyvérzés), elmaradt mozgásfejlődés esetén. Eltérések korai felismerése és a célzott kezelés mihamarabbi megkezdése kiemelkedően fontos a gyermek testi-szellemi fejlődése szempontjából.

Gyermek hasi és kismedencei szűrő UH
A vizsgálat segítségével jól megítélhetők a hasi szervek mérete és szerkezete, időben felismerhetők fejlődési rendellenességek(pl.: csecsemőkori reflux hátterében lévő pylorusszűkület, vese és húgyúti problémák megelőzésénél kiemelten fontos a veseüregrendszer tágulatának korai felismerése), melyek később már csak műtéttel vagy hosszantartó kezeléssel gyógyíthatók.
A vizsgálat fájdalommentes, teljesen biztonságos és mellékhatásoktól mentes.
Javasolt minden újszülöttet 6-8 hetes kora környékén szűrővizsgálatra vinni.

Pajzsmirigy,nyálmirigy(parotis) nyaki lágyrész UH
Az ultrahang segítségével a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy mérete és a bennük lévő eltérések (göbök, ciszták, gyulladásos folyamatok) megbízhatóan felismerhetők. A vizsgálat tartalmazza a nagy nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók áttekintését is.
Elvégézse javasolt:
- Megnaggyobbodott pajzsmirigy, pajzsmirigybetegségre utaló laborlelet
- Nyakon tapintott fájdalmas vagy fájdalmatlan elváltozás esetén
- Ismeretlen eredetű szájüregi vérzés esetén (fogászati és gégeszeti vizsgálat mellett)

Has-kismedence UH
Hasi panaszok esetén célszerű az ultrahangot első vizsgálatként elvégezni, mely fájdalommentes és hatékony a belszervek állapotának felmérésére.
Rekeszizomtól a szeméremcsontig minden szervet megvizsgálunk.
Jól megítélhető a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép és mellékvesék, húgyhólyag és kismedencei szervek (anyaméh, prosztata).
A gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén a kiváltó okok szintén felismerhetők lehetnek, de itt fontos kiemelni, hogy az ultrahang egymagában nem elegendő.
Az epehólyag és a bélrendszer jobb megítélhetősége előtt 5 órával az étkezést kérjük mellőzni, csak buborékmentes vizet fogyasztani, a kávét és cukros italokat mellőzni.
Kismedencei szervek korrekt megítélése csak telt hólyaggal lehetséges, kérjük a vizsgálat előtt ezt figyelembe venni!
50 éves kor felett szűrőjeleggel mindkét nemnél javasolt rendszeres hasi-kismedencei és nyaki erek ultrahang vizsgálata.

Here UH
Felnőttek és gyermekek számára egyaránt fájdalommentes vizsgálat. A vizsgálat az urulógiai-andrológiai vizsgálat fontos kiegészítője.
Gyerekeknél ajánlott:
- rejtett heréjűség időben történő felismerése
- mellékhere gyulladás gyanúja esetén
- sérülést követően
Felnőtteknél ajánlott:
- fájdalom a herék és mellékherék területén (gyulladás)
- tapintható elváltozás (rosszindulatú elváltozás kizárására)
- heresérv gyanúja
- visszértágulat már tünetmentes időszakban diagnosztizálható (termékenységre kihatással van!)

Nyaki artéria (carotis) UH
A koponyát ellátó nyaki főverőerek lefutásának és falának feltérképezését követően (fali meszesedések/lágy plakkok kiterjedése) Color Doppler segítségével az áramlási sebesség értékek alapján az érszűkület/elzáródás pontos meghatározására nyílik lehetőség, így képet kapunk az agyi keringés veszélyeztettségéről, lehetőség nyílik a stroke időben történő megelőzésére.
Elvégzése javasolt:
- magas vérnyomással, szív- és keringési problémákkal kezelt betegeknek
- cukorbetegeknek
- dohányosoknak
- magas koleszterin/vérzsírszint esetén
- korábban lezajlott stroke/TIA esetén

 

Végtagi artériás és vénás UH
A karon és a lábon egyaránt Color Doppler technika segítségével fájdalommentesen időben felismerhető a végtagot fenyegető érszűkület az áramlási görbe sebessége és mintázata alapján.(felső végtagon ritkábban fordul elő).
Felsővégtagon a hónaljtól a csuklóig, az alsóvégtagon a lágyékhajlattól a boka magasságáig történik a vizsgálat.
Alsóvégtagon érszükületre utalhat a járáskor jelentkező fájdalom és fáradtság, mely pihenésre enyhül, emellett a lábfejek sápadtsága, hűvösebb tapintata is figyelem felhívó lehet.
A vénás keringési zavarra utal a végtag visszértágulata, a lábak és vádli gyakori duzzanata, visszatérő felületes visszér gyulladás.
Visszér műtét előtt a lehető legpontosabb feltérképezésre is lehetőség van. (perforánsok jelölése, mely kiemelten fontos a sikeres visszér műtéthez)