Oldal kiválasztása

A Vadvári család

A Csimborasszó Egészségügyi Központra eleve jellemző a családias légkör, dr. Vadváriné Németh Viktória röntgen asszisztens és dr. Vadvári Árpád radiológus főorvos esetében pedig ez a szó szoros és átvitt értelmében is igaz. Viktória döntően röntgenfelvételek készítésével foglalkozik, Árpád pedig ultrahang vizsgálatokkal veszi ki a részét a hatékony gyógyítómunkából.

Látva egészségügyi, szakmai elkötelezettségüket, nehéz elképzelni, hogy annak idején más, egész pontosan a pedagógusi pálya felé indultak el. A gimnázium után Viktória magyar-történelem, Árpád pedig kémia-biológia szakon szerzett tanári diplomát.

Viktória ezt követően Budapesten keresett, de nem talált állást, s végül a hazaköltözés és a pályamódosítás mellett döntött. Némi keresgélés és hezitálás után a Markusovszky kórház radiológiai osztályán lett röntgen asszisztens, elmondása szerint azzal együtt is, hogy meglehetősen távol állt tőle a szükséges szakképzésnél megkerülhetetlen fizika és kémia. Viszont nagyon tetszett neki az anatómia és a kórházi röntgen gyakorlat, s elmondása szerint annak idején a radiológiai osztály remek légköre is nagy motivációt jelentett számára.

„Tetszett, hogy a belső valónkból mennyi mindent megmutat a röntgen. A később megjelenő digitális röntgenről meg csak azt tudom mondani, hogy az valami csoda! Mint egy grafitrajz, olyan szép a csontok ábrázolása” – mesélte lelkesen Viktória, hozzátéve: kórházi évei alatt, s persze aztán azt követően is nagyon sokat tanult a kollégáktól, köztük persze Árpádtól is.

Igen, Árpádtól is, akiből ugyebár szintén nem lett tanár! Elmondása szerint a diplomával a zsebében ő nem is pályázott pedagógus állásra, hanem jelentkezett és felvételt is nyert Szegedre, az orvosi egyetemre.

Hogy mi motiválta? Egyrészt, hogy a szülei nyitottak voltak arra, hogy szerezzen még egy diplomát, másrészt, hogy a kiváló tanulmányi eredményeinek hála felvételi nélkül tudott bekerülni az orvosira. Harmadrészt az is nyomott a latban, hogy gyerekkorában sokat betegeskedett, s nem volt ismeretlen a kórház légköre, sőt!

A technikai újdonságok iránti fokozott érdeklődése vitte a radiológia irányába, a diploma megszerzése után előbb Szegeden volt rezidens, majd 2005-ben Szombathelyre, a Markusovszky kórház radiológiai osztályára került. Három évre rá szakvizsgázott, majd neuroradiológiából a második szakvizsgáját is megszerezte. A kórházi ranglétrán lépegetve előbb főorvos, majd osztályvezető-helyettes lett.

Viktória és Árpád életútja tehát a radiológián kereszteződött: 2007-ben házasodtak össze, három lányuk született.

Kettejük közül, 2018-ban, Árpád került előbb a Csimborasszó kötelékébe.

„Már korábban is felmerült bennem, hogy a kórházi munkám mellett a magánegészségügyben is szerepet vállalok. A modern ultrahang gép beszerzésével a Csimborasszóban adott is lett erre a technikai lehetőség, így hamar megegyeztünk. Én voltam itt az első radiológus, ma már négyen végezzük el a munkát. Sok a feladat, s ez nem is meglepő, hiszen az ultrahang segítségével gyorsan, pontos diagnózis adható gyakorlatilag a test minden régióját illetően”, engedett bepillantást a vizsgálat kulisszái mögé Árpád, hozzátéve: minden páciens a leletet mellett szóbeli értelmezést is kap a leírtakról.

Viktória a legkisebb lányuk bölcsődei felvétele után, 2019-ben jött a Csimborasszóba dolgozni, s heti húsz órában a röntgen asszisztensi feladatai mellett dr. Hepp Balázs ortopéd-traumatológus szakorvos mellett is segédkezik.

„Jó érzés, hogy a röntgenben tudom kamatoztatni a tapasztalataimat, másrészt azért is szeretem az itteni munkát, mert több idő van a betegekre, van idő átbeszélni velük a problémáikat”, mesélte Viktória, aki nem rejtette véka alá, hogy kettőjük közül inkább ő az, aki hazaviszi úgymond a munkát.

Otthon persze megpróbálnak nem „dolgozni”, ez azonban néha elkerülhetetlen. A nehéz helyzetek mellett persze örömteli szituációk is szóba kerülnek. Ezek közül az egyik legkedvesebb számukra annak a hölgynek az esete, aki hasi panaszokkal érkezett, s az ultrahang vizsgálat nyomán Árpádtól tudta meg, hogy várandós. A babával aztán a Csimborasszóba jöttek csípőszűrésre, ahol Viki asszisztált. Az anyuka a lelkére kötötte, hogy adja át az üdvözletét Árpádnak, s mondja meg neki, hogy rendben megszületett az általa „felfedezett” baba.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére