Oldal kiválasztása

Autizmus spektrumzavar

Figyelem! Autizmus spektrumzavar rendelésünk átmenetileg szünetel.

Az enyhébb tünetektől a súlyosabb esetekig

Az autizmus spektrum zavar (ASD) egy neurológiai és fejlődési zavar, mely az egész személyiségre kihat és egész életen át tartó „állapotként” írható le. Az autizmus a tudomány jelenlegi állása szerint  nem gyógyítható, viszont megfelelő, célzott segítségnyújtással a gyermekek állapota változtatható.

A spektrum zavar kifejezés azt jelenti, hogy az autista gyermekek tünetei rendkívül színes és változatos módon jelentkezhetnek. Ahány gyermek, annyiféle megnyilvánulási forma. Bizonyos általánosságok azonban megfigyelhetőek. A tünetek három fő területen jelentkezhetnek változatos formában és különböző mértékben (a szociális készségek a kölcsönös kommunikációs és a viselkedésszervezés területein).

„Enyhébb” esetben a gyermek viselkedése alig tér el egy nem autizmussal élő gyermekétől. A szülők felfedezhetnek furcsaságokat a gyermek viselkedésében, de nem olyan mértékűek, amelyek aggodalomra adhatnának okot.

Előfordulhat, hogy a gyermekek szívesen és gyakran megfelelő módon teremtenek kapcsolatot.

A változásokra nem feltétlenül reagálnak dührohammal, jellemzőbb, hogy többször újra és újra rákérdeznek a változásra, annak ellenére, hogy már hallották a választ. Szóban kérnek segítséget, ha nem kapnak azonnal választ, akkor felhívják magukra a figyelmet (pl. ránéz az illetőre, közelebb megy hozzá, megérinti).

Enyhe tüneteket mutató gyermekek viselkedésében is megfigyelhető lehet, hogy nagyon leköti egy-egy játék, érdeklődési kör. Mindig ugyanazzal akar játszani, arról akar beszélni. Más játékkal magától nem játszik, ugyanakkor rávehető, nem tiltakozik ellene. Ilyenkor azonban tanácstalannak tűnik a játék során, nem tudja mit kezdjen vele. Gyakran elfogadja a társai, vagy felnőtt által javasolt játékmenetet és azt követi.

„Súlyosabb” eseteknél a beszédfejlődés megkéshet, előfordulhat, hogy a gyermek egyáltalán nem beszél. A gyermek nem hallgat a nevére. Játékaival nem játszik. A gyermekek közeledését elutasítja, esetleg félelmet fejez ki velük szemben. Úgy tűnhet, mintha indokolatlanul hisztizne. Ilyenkor, kiabál, megüt másokat, esetleg saját magát is bánthatja és nehéz megnyugtatni. Visszhangszerűen ismétli, amit mondanak neki, vagy kérdeznek tőle. Nehéz vele kapcsolatot teremteni, úgy tűnik, mintha nem értené, amit mondanak neki. Nehéz irányítani. Furcsa, ismétlődő mozgásformákat mutat (pl. repkedő kézmozdulatok).

Az autizmus spektrum zavar bármilyen IQ (intelligencia hányados) mellett előfordulhat. Autizmussal élő személyek tehát lehetnek átlagos, kiemelkedő intellektusúak és akár értelmi sérültek is.

Mik az autizmus tünetei?

A tünetek 3 területen jelentkeznek. A szociális készségek, a kommunikáció és az úgynevezett rugalmas viselkedésszervezés területén. Nagyon változatosan jelenhetnek meg.

 • Kerülik a szemkontaktust.
 • A gyermek szociális kapcsolatai gyengék (beleértve a szülőkkel kialakított kapcsolatot is)
 • Előfordulhat, hogy fizikai kapcsolattal szemben érdektelen, vagy elutasító. Az ilyen gyermekeket nem nyugtatja meg a dajkálás. Ellenkező esetben gyakran próbál közeledni, kapcsolatot teremteni, csak nem a megfelelő módon. Pl.: kényszeresen kérdezget az őt érdeklő témában, elveszi társaitól a játékot stb.
 • Nem foglalkozik a többi gyermekkel, nincsenek barátai, játszótársai.
 • Nem szereti a zajt
 • Nem jól kommunikál másokkal.
 • Előfordulhat, hogy a szemkontaktus használatban alig észrevehető minőségi eltérés van csak. Pl. gyakran a másik szemébe néz, de csak, ha megerősítést vár stb.
 • Beszédfejlődése megkésett, esetleg nem beszél.
 • Ha már tud beszélni, nem használja a beszédet kommunikációra.
 • A legutóbb hallott szavakat, mondatokat ismételgeti (echolalia)
 • A gyermeknek ismétlődő “kényszermozgásai” vannak
 • Kéztördelés, dülöngélés
 • Előszeretettel foglalkozik fényekkel, mozgó tárgyakkal, vagy tárgyak részleteivel
 • Rituális viselkedési formái vannak

Az autizmus diagnózisa és kezelése

Mindezen jellemzők kisebb-nagyobb mértékben mindannyiunkban megtalálhatók. Az autizmus spektrum zavar abban az esetben áll fel, ha mindhárom területen, olyan mértékű minőségi eltérést tapasztalnak a szakemberek, amely lehetővé teszi ennek a zavarnak a kimondását. Ennek megállapításához azonban egy szakemberekből álló csapatra van szükség. Az autizmus korai kiszűrésére egy nemzetközi, kétszintű útmutatót dolgoztak ki.

Az autizmus kezelése

Legfontosabb az autizmussal élő gyermek esetében, hogy elfogadjuk és megértsük, hogy a viselkedése mögött nem szándékosság rejlik. A gyermek az esetek többségében nem azért nem tesz meg valamit, mert nem akarja, hanem mert nem tudja megtenni. Ezt nem mindig könnyű elfogadni a szülőnek. Főleg egy olyan gyermek esetében, aki okos és sok helyzetben kiemelkedően teljesít. Fontos megérteni, hogy, azok a területek, amelyekben a gyermek jó teljesítményt mutat, másfajta tudást igényelnek. Lehet egy gyermek bármilyen jó matekból, fejből tudhat nagy mennyiségű adatokat, könnyen megjegyezhet bármit, amit korábban látott. Ez nem jelenti azt, hogy érti, hogy mi zajlik az emberek fejében és ezáltal képes ahhoz igazítani viselkedését.

Az autizmus specifikus fejlesztés fő fejlesztendő területei a szociális készségek, a kommunikáció, önkiszolgálás területei. A komplex kezelés lényeges eleme a viselkedés-terápia. A legjobb eredményeket azok a képzési programok adják, amikbe a szülőket is bevonják. Gyógyszeres kezeléssel egyelőre sem az autizmus meggyógyítására, sem a megelőzésére nincs mód.

Csimborasszó Gyermekközpontban Koczor Blanka gyógypedagógusok közreműködésével érhető el a terápia.

Foglalj időpontot

Időpontot foglalok

Ha időpontot szeretnél foglalni, akkor kattints a fenti ikonra.

Időpontot kérek

Ha időpontot szeretnél foglalni, de még további kérdéseid vannak, akkor kattints a fenti ikonra.

Kapcsolat

Ha csak érdeklődni szeretnél, akkor a fenti ikonra kattintva tudod felvenni velünk a kapcsolatot.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére