Oldal kiválasztása

Az ízületi kopásos betegségekben és a szépészetben alkalmazott hyaluronsav

A hyaluronsav egy poliszacharid, mely a szervezetben természetesen is előfordul (bőrben, csontokban, izmokban és az ízületi folyadékban). Jelentős vízmegkötő képességgel rendelkezik, így természetes hidratáló elemként biztosítja az ízületekben lévő folyadék viszkozitását, csökkenti a súrlódást. Az ízületek egészséges működéséhez elengedhetetlen. A hyaluronsav termelés az életkor előre haladtával csökken, így az ízület mechanikai tulajdonságai megváltoznak. A természetes porckopás, gyulladásos folyamatok és esetleges sérülések hatására kialakulhat  az “artrózis”, mely Magyarországon rengeteg felnőttnek okoz nagyon súlyos panaszokat. Az ízületi felszínt alkotó porc sajnos nem képes újraképződni, így regenerálódni, “meggyógyulni” sem tud.

A hyaluronsav alkalmazása

Az ortopédiában és a sportrehabilitációban gyakran alkalmazzuk a hyaluronsavas injekciókat. A sportolóknál a túlterhelés okozta ízületi panaszok kezelhetők eredményesen, az artrózisos esetben pedig a hyaluronsav mechanikai (kenés) és gyulladáscsökkentő hatására csökken a páciens panasza. Az ízületbe adott injekcióban a hyaluronsav nagy koncentrációban van jelen. A modern készítmények esetén már nincs szükség a 4-5 alkalommal adott ízületi injekció kezelésre, a szükséges hatóanyag mennyiséget már egyetlen injekció is tartalmazhatja, így csökkenthető a lehetséges szövődmények száma továbbá az injekciótól “ódzkodó” betegeknél is előnyösen alkalmazható.

Fontos tudni, hogy az ízületbe adott injekcióra adott válasz és hatás egyénenként eltérő lehet. Bizonyos esetekben súlyos panaszokkal küzdő betegek esetén is eredményesen alkalmazható, néha “enyhébb” esetekben is elmaradhat a várt hatás. Ez az egyének biológiai sajátosságából is fakad. A kezelés hatására 6-12 hónap időtartamra érhető el javulás. A terhelhetőség javul, a fájdalmak és a reggeli indítási panaszok csökkennek, bizonyos esetekben az ízületi mozgáspálya javulását tapasztaljuk.

A Csimborasszó Egészségügyi Központ Ortopéd-Traumatológus szakorvosai alkalmazzák a fent részletezett hatóanyag-tartalmú injekciós készítményeket.

Fenti panaszok esetén forduljon hozzánk bizalommal.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére