Oldal kiválasztása

A bőrgyógyászt az egyik legérdekesebb területe az orvostudománynak

Szekszárdi származás, pécsi egyetem, szombathelyi házasság, orvos felmenők és leszármazottak. Ráadásul egy komoly rábeszélőképességgel jelentkező dermatológus anyuka. Meghatározó tényezők egy ma már 32 éve Szombathelyen praktizáló bőrgyógyász, dr. Molnár Anikó számára.

Aki 1986 nyarán járt először a városban orvostanhallgatóként nyári gyakorlaton a Markusovszky Kórházban, majd későbbi gyakorlatai java részét is itt töltötte. Örök emlékeket őriz az akkori „nagy öregekről”, a kórházi manzárd-szállásról, a városról és környékéről.

1990-ben kezdett itt dolgozni a Bőrgyógyászati Osztályon, 2000 óta a Körmendi bőrgyógyászati szakrendelést vezeti.
A Csimborasszó Egészségügyi Központban 2019 óta dolgozik heti egy alkalommal péntekenként. „Nem vágytam kifejezetten plusz munkára, de nem tudtam visszautasítani egy ilyen családias légkörű munkahelyet, ami ráadásul három perc biciklizésnyire van az otthonomtól” árulta el a doktornő.

A szakmáról beszélgetve elmesélte, hogy a bőrgyógyászat az egyik legérdekesebb ága az orvostudománynak, mert jóformán minden más szakmával van határterülete, a sebészettől a gyermekgyógyászaton át a belgyógyászatig, vagy a reumatológiáig széles spektrumot ölel fel, nem unalmas. Holisztikusan kell gondolkodni, nincs olyan, hogy csak a bőre beteg valakinek, az összefüggések felderítése néha olyan, mint egy krimi, keressük a „bűncselekmény” okait.

Egyre több páciens jelentkezik anyajegyszűrésre, ami dicséretes, mivel a rosszindulatú anyajegyek és egyéb bőrdaganatok száma világszerte, így nálunk is folyamatosan emelkedik részben az ózonréteg vékonyodása, az UV sugárzás erősödése miatt, részben a szabadidős szokások változása, világos bőrű emberek „déltengeri nyaralásai” kapcsán. Mindenkinek javasolt évente egyszer szűrővizsgálatra jelentkezni, akkor is, ha panaszmentes, illetve, panasz, azaz újonnan megjelenő bőrjelenség, vagy régebbi anyajegy megváltozása esetén. A jó hír az, hogy az időben felfedezett daganatok nagy része ma már gyógyítható.

“Szakmai ártalom, hogy akkor is megnézem egy páciens (vagy a kísérője) látható helyen lévő anyajegyeit, ha nem ez a fő téma. Ha esetleg problémát látok, jelzem”, ezt már arra reagálva mondja dr. Molnár Anikó, hogy emlékeztetem rá: e sorok írója talán egy évvel ezelőtt tini lányát kísérve járt a szakrendelésén, és a kezelés végeztével megkérdezte vetne-e egy pillantást a karján lévő anyajegyre, amire az volt a doktornő válasza, hogy “már túl vagyunk rajta, nincs miért aggódnia”.

Dr. Molnár Anikó, amikor nem a dermatológia rejtelmeivel foglalkozik, túrázni, kirándulni jár, kerékpározik, kutyát sétáltat, de nagyon szeret főzni is. Érdekesség, hogy itt a hobbi néha összefonódik a szakmával – bőrgyógyász édesanyjával hol sütemény-, hol kenőcsreceptekről konzultál.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére