Oldal kiválasztása

Elérhető a koronavírus gyorsteszt a Csimborasszó Egészségügyi Központban!!!

Mi az a koronavírus gyorsteszt?

A koronavírus gyorsteszt az ujjbegy megszúrását követően vett vérből kimutatott ellenanyag vizsgálat. Ez azt jelenti, hogy nem magát a vírust mutatja ki a szervezetben, hanem a vírus szervezetbe jutását követően az immunrendszer válaszreakciója során termelődő két ellenanyagot (IgM és IgG).
A teszt segítségével egy ujjbegyes szúrásból megtudhatja, hogy jelen van-e a szervezetében a COVID-19 vírus (SARS-CoV-2) elleni antitest, melyből arra lehet következtetni, hogy a mintavétel időpontjában a COVID-19 fertőzés fennáll-e Önnél vagy hogy átesett-e már a fertőzésen.

Gyorstesztünk rendelkezik CE-IVD minősítéssel! Ez igazolja, hogy a termék megfelel az Európai Unióra vonatkozó irányelvek alapvető követelményeinek és hogy azt egy megfelelősség értékelési eljárás során igazolták.

Gyorsteszt – Teljesítmény jellemzők:
A nálunk elérhető gyorsteszt pontossága a PCR-al összehasonlítva:
A teszt fajlagossága (specificitása) 98,89%, pontossága (accuracy) 93,41%, érzékenysége (szenzitivitása) 87,01%.

Semmilyen orvosi vizsgálat eredménye nem biztos 100%-ban, így ennek a vizsgálatnak sem, de ez a vizsgálat nagy pontosságúnak tekinthető.

A teszt eredménye az érvényben lévő jogszabályok szerint NEM tekinthető hivatalos, NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) által elfogadott eredménynek, csupán TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ!

Jelentkezés

Miért jó, ha részt vesz a vizsgálaton?
A koronavírus teszt elvégzését követően kb. 15 perc múlva a kórelőzmény (amely a jelentkezéskor kitöltött kérdőíven szerepel) és a vizsgálat eredménye alapján meg tudjuk mondani Önnek, hogy az elmúlt időszakban valószínűsíthetően már átesett-e a betegségen, vagy jelenleg is zajlik a betegsége tünetmentesen, vagy azt tudjuk megállapítani, hogy az ön szervezete nem termelt még kimutatható mennyiségű ellenanyagot a vírus ellen.

Fontos kiemelni, hogy a fertőzés kezdeti szakaszában előfordulhat, hogy a szervezet még nem termel kimutatható mennyiségű ellenanyagot, így a tesztet bizonyos esetekben 2 hét múlva érdemes megismételni.
Jelenleg nem létezik olyan vizsgálati módszer, melynek alkalmazásával 100 %-os bizonyossággal ki lehetne azt jelenteni, hogy Ön nem fertőzött.

Hogyan kell a gyorsteszt eredményét értelmezni?

Érték Értelmezés :

1. negatív IgM és negatív IgG. Ha mindkét érték negatív, több eset is előfordulhat:
• a fertőzés nincs jelen a szervezetében
• a fertőzés jelen van a szervezetében, azonban a lappangási időszakban tart, amikor a szervezet ellenanyagot még nem termel. Később kialakulhatnak a tünetek, de tünetmentesen is átvészelheti a betegséget – ebben az esetben Ön fertőző.
• a megbetegedés lappangási időszakot követő olyan korai szakaszában tart, amikor még nem termelődött kimutatható mennyiségű ellenanyag az szervezetében – ebben az esetben Ön fertőző

2. pozitív IgM és negatív IgG – a fertőzés jelen van a szervezetében
Ebben az esetben a vizsgált személy termel vírus elleni IgM antitestet, tehát nagy valószínűséggel fertőzött. A fertőzés időpontjától kb. 5 -21 nap telhetett el – ebben az esetben Ön megfertőzhet másokat

3. pozitív IgM és pozitív IgG- a fertőzés jelen van a szervezetében,
Mindkét antitest kimutathatóan jelen van, a fertőzés időpontjától kb. 14 -28 nap telhetett el – ebben az esetben Ön megfertőzhet másokat

4. negatív IgM és pozitív IgG – a fertőzés nincs jelen a szervezetében, átesett a fertőzésen
Ebben az esetben a vizsgált személy már átesett a fertőzésen, és abból meggyógyult, jelenlegi ismereteink szerint tartósan „védett”. Tehát egy újabb fertőzés esetén órák, esetleg egy két napon belül, minimális tünetekkel, vagy tünetmentesen képes azt leküzdeni. Az IgG pozitív emberek még pár héten keresztül üríthetik (pl. székletükkel) a vírust (a legtöbb vizsgálat szerint ez 2 hétig tart), azonban ennek elmúltával már nem fertőznek – ebben az esetben Ön már nem fertőzhet meg másokat

* (Egy további eset fordulhat elő, amennyiben a teszten található kontroll csík nem jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy a teszt elvégzése során valamilyen hiba történt. Ilyen esetben a tesztet a helyszínen megismételjük, a teszt ismételt elvégzése ebben az esetben az Ön számára többlet költséget nem jelent.)

Kinek nem ajánljuk a gyorsteszt elvégzését?

Amennyiben Ön a koronavírus tipikus tüneteit (láz, száraz köhögés, légszomj, fáradékonyság) mutatja, kérjük, vegye fel telefonon a kapcsolatot háziorvosával. Intézményünkben kizárólag tünetmentes személyek tesztelését végezzük.

Hogyan zajlik a vizsgálat, mire szükséges odafigyelnie?

1. Kolléganőnk külön épületrészben fogadja és ellenőrzi, hogy a megjelölt időpontra érkezett-e.
2. Fertőtleníti a kezét.
3. A hozott, vagy ott kitöltött kérdőívet, a beleegyező nyilatkozatot aláírja, majd a vizsgálat árát bankkártyás fizetési módon megtéríti. (kivéve, ha az előre utalás történt)
4. Amennyiben az Ön szóbeli elmondása alapján kolléganőnk tudomására jut, hogy a negatívan kitöltött kérdőív ellenére a COVID-19 tekintetében gyanús esetnek minősül, a szűrést nem végezzük el, s gyanús esetként jelentjük a járványügyi központ felé, akik a további teendőkről intézkednek.
5. Ha az elolvasott, s aláírt beleegyező nyilatkozatban foglaltakkal kapcsolatban további kérdése merülne fel, kolléganőnk szóban válaszol kérdéseire.
6. Alkoholos fertőtlenítés után az egyik ujjbegyét megszúrjuk. Az első vércseppet letöröljük, majd a második cseppet pipettával a vizsgáló eszközbe cseppentjük. A szúrás helyét kötszerrel fedjük, majd a vizsgálóhelyiségből távozhat.
7. A kolléganőnk kb. 10 perc múlva átadja Önnek az igazolást és távozhat.
• Pozitív eredmény esetén intézményünk jelenti a kerületi járványügyi hatóság részére az eredményt, ahol döntés születik az Ön további sorsával kapcsolatban. (Az érvényben lévő jogszabály szerint az antitest gyorsteszt eredménye tájékoztató jellegű, az NNK által nem hivatalosan elfogadott eredmény)
• Kérjük, hogy a vizsgálatra a megadott időpont előtt maximum 5 perccel érkezzen, kísérő nélkül!
• Amíg várakozik, kérjük, hogy más személyektől legalább másfél méteres távolságot tartani szíveskedjen.

Hogyan tud a teszt elvégzésére jelentkezni?

Hívja a 06 30 450 5649-es telefonszámot, a kolléganő így tud Önnek időpontot adni.

Vizsgálat ára: 15 000 Ft

Kiskorúak:
Jelenleg legalább a 3. életévét betöltött kiskorú személyt tudunk fogadni, abban az esetben, ha törvényes képviselőjével (szülő/gyám) egyidejűleg kívánják a tesztet elvégeztetni.

Kérjük, hogy a vizsgálat elvégzéséhez hozza magával az alábbi, kitöltött kérdőívet, valamint az aláírt beleegyező nyilatkozatot:
Kérdőív letöltése…
Beleegyező nyilatkozat letöltése

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére