Oldal kiválasztása

Elindult nephrológiai szakrendelésünk is!

A vizeletképző rendszer betegségeivel, a vese működésével és funkcionális eltéréseivel foglalkozó nephrológiai szakterület rendelése immár a Csimborasszó Egészségügyi Központban is elérhető: dr. Bazsó Dóra nephrológus szakorvos áll a páciensek rendelkezésére.

A nephrológus a vese és a kiválasztó rendszer működésének zavarait vizsgálja, összefüggésben esetleg más, azt kiváltó betegségekkel is (diabétesz, érrendszeri betegség, magas vérnyomás, stb.), szemben az urológiával, ami a vizeletkiválasztó szervek morfológiai elváltozásaival, betegségeivel foglalkozik, mint például a vesekő, a daganatos elváltozások, gyulladások. A gyermeknephrológus ezek mellett a gyermekkori vizelettartási zavarokkal, a vesét érintő fejlődési rendellenességekkel foglalkozik, e sorba tartoznak például a helyzeti, alaki eltérések, ugyanígy a vesemedencetágulat. 

Hogyan zajlik a nephrológiai vizsgálat? 

A legelső alkalommal a kórelőzmény felvételére kerül sor: az orvos kikérdezi a beteget a tüneteiről, panaszairól, vizeletürítési szokásairól, az ürített vizelet jellemzőiről, korábbi betegségeiről, jelenlegi esetleges gyógyszereiről, és így tovább. 

A veseműködés vizsgálatához elengedhetetlen a laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálat, a vérnyomásmérés, a légzőrendszer és a szív fizikális vizsgálata. Ezek eredményétől függően kerül sor a további vizsgálatokra, például hasi ultrahangra és a vese ereinek áramlását felmérő Doppler- és több más vizsgálatra.

Fontos! A vese számos alapvető életfunkció működtetésében vesz részt, ezért a vesebetegség megelőzésére és kialakulására nagy figyelmet kell fordítani

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére