Oldal kiválasztása
Endoszkópia
Gyomortükrözés – Gastroscopia

A gyomortükrözés a felső tápcsatorna endoszkópos vizsgálata, melynek segítségével felderíthetők a nyelőcső, a gyomor és a nyombél területén levő elváltozások, és bizonyos esetekben lehetőség nyílik ezek kezelésére is.

A vizsgálat alkalmazható fekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések, hasi fájdalmak okának felderítésére.
A vizsgálat alkalmával szövettani mintavételre is sor kerülhet, illetve idegentestek, polypok, eltávolításra, vérzéscsillapításra, vérzés megelőzésre.

Előkészület:

Gyomor tükrözés esetében viszonylag egyszerű az előkészület: a vizsgálatot megelőző nap éjféltől már ne fogyasszon semmilyen ételt. A bőséges folyadék (mentes víz) fogyasztás javasolt
Amennyiben az előkészület nem megfelelő, a gyomortükrözést nem tudjuk korrekten elvégezni, mert az étel a gyomortestben pang és eltakarhat esetleges elváltozásokat.

A vizsgálat menete:

A vizsgálatot megelőzően orvosa tájékozódik korábbi kórtörténetéről, gyógyszerelésről, esetleges gyógyszerérzékenységről. Előtte beleegyező nyilatkozatot kell aláírnia. A gyomortükrözést az orvos és egy asszisztens végzi, általában 3-5 percet vesz igénybe,. A torkát Lidocain spray-vel érzéstelenítjük, melynek hatása kb. fél óráig tart.

A vizsgálat alkalmával egy vékony, flexibilis csövet – az endoszkópot – vezetjük le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig. Az endoszkóp által közvetített képet kinagyítva, monitoron keresztül értékeli a vizsgáló orvos.

A vizsgálat végeztével leletet kap, a szövettani vizsgálat eredménye 10-14 napon belül várható.

A gyomortükrözés bódított állapotban is elvégezhető, amennyiben kísérővel érkezik, aki a vizsgálat befejezése után segítséget nyújt Önnek a közlekedésben.

Vastagbéltükrözés - Colonoscopia

A vastagbéltükrözés egy  endoszkópos vizsgálat, mely során a végbél, a vastagbél, valamint a vékonybél utolsó szakaszának állapotát esetleges elváltozásait, megbetegedéseit deríthetjük fel.

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia, colonoscopia) alkalmazható a tápcsatorna  ezen szakaszának  diagnosztizálására, polipok, gyulladások, daganatok vizsgálatára,  illetve végbél és vastagbél vérzéses megbetegedéseinek, vagy alhasi fájdalom okának felderítésére. Tükrözés közben  eltávolíthatóak  a vastagbél polipok, melyek 80-90 százalékban a vastagbélrák okozói. A vastagbéltükrözés szűrő jelleggel 50 éves kor felett 5 évente ajánlott.

Előkészület:

A vizsgálatot megelőző 3 napban nem szabad apró magvas ételeket fogyasztani pl. magvas pékáru, mák, apró magvas gyümölcsök  stb.

A vizsgálatot megelőző napon bélmosás zajlik. El kell készíteni előírás szerint a bélmosó oldatot. (pl. Endogol) Ezen a napon már egyáltalán nem étkezhet, de nagy mennyiségű folyadékfogyasztás feltétlenül szükséges pl.víz, ásványvíz, tea, almalé. Levest, szénsavas, valamint rostos italt ne fogyasszon!!

Ideális az előkészület, ha a napi folyadékbevitel a bélmosó folyadékkal együtt eléri a 7-8 litert.

Másnap a vizsgálatra hozzon a beteg kényelmes ruhát, ételt, italt és a bódítás miatt kísérővel érkezzen, gépkocsit nem vezethet ezen a napon.

A vizsgálat menete:

A vizsgálatot megelőzően orvosa tájékozódik korábbi kórtörténetéről, gyógyszerelésről, esetleges gyógyszerérzékenységről. Előtte beleegyező nyilatkozatot kell aláírnia.

A vastagbéltükrözés rendszerint bal oldalfekvésben történik, de szükség lehet arra, hogy menet közben a beteget a hátára fordítsák. Ez esetben óvatosan, az asszisztens és az orvos közreműködésével segítik a beteget a hátán való elhelyezkedésben. Az eszközt (endoszkópot)sikosító segítségével a végbélnyíláson át vezetik be a vastagbélbe, és lassan, óvatosan haladva általában eljutnak vele a vastag- és vékonybél találkozásáig .

A vizsgálat során a bélnyílást levegő befújásával, illetve időnként víz bejuttatásával feltágítjuk.

A vizsgálat alatt az eszköz által provokált székelési ingert, a befújt levegő miatt has puffadást, hasi görcsöket, hasi fájdalmat érezhet a páciens. Azon pácienseknél, ahol hasi műtétek összenövéseket okoztak, ezek a panaszok gyakrabban jelentkeznek.

A vastagbéltükrözést általában bódításban végezzük, bódító-fájdalomcsillapító injekció segítségével. Ezt követően rövid megfigyelés, pihenés szükséges.

A bódító injekció alkalmazása miatt a páciens szigorúan csak kísérővel távozhat, illetve ebben az esetben gépkocsit is tilos vezetni.

Foglalj időpontot

Időpontot foglalok

Ha időpontot szeretnél foglalni, akkor kattints a fenti ikonra.

Időpontot kérek

Ha időpontot szeretnél foglalni, de még további kérdéseid vannak, akkor kattints a fenti ikonra.

Kapcsolat

Ha csak érdeklődni szeretnél, akkor a fenti ikonra kattintva tudod felvenni velünk a kapcsolatot.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére