Oldal kiválasztása

Fogszabályzás és logopédia

Ha divatba talán még nem is jött, a korábban annyira rettegett fogszabályozó úgy tűnik, lassacskán kinövi a rossz hírét. És milyen jó ez! Mert bizony, a fogszabályzó lehet eleinte kellemetlen, tűnhet úgy, hogy mindenki rögtön észreveszi, és csak ezt nézi, az egészségre gyakorolt hosszú távú hatását azonban nem lehet vitatni.

A fogszabályozónak nem csupán esztétikai célja van, hogy minél szebben tündököljön mosolyunk a fényképeken, bár ez is fontos szempont. A szabálytalanul elrendeződött fogakat nehezebb megfelelően tisztítani, emiatt könnyebben szuvasodnak, gyakrabban fordulhat elő ínygyulladás. A harapási rendellenességek fejfájást, evési, emésztési és tartási problémákat okozhatnak hosszútávon. Az állkapocs és a fogak elrendeződésének eltérése gyakran beszédhibát is eredményez. Ezért is érdemes megfogadni a fogszabályozó szakorvos tanácsát, ha készüléket ajánl.

A használat szempontjából két csoportot különböztethetünk meg. A hagyományos, rögzített fogszabályzó a legismertebb, de van kivehető változat is. Utóbbit leginkább a tej-vagy vegyesfogazaton használják. Állami támogatás is igénybe vehető 18 éves korig az egészségbiztosítás keretében, így a magas árak terhén könnyíteni lehet. Tovább tájékozódhat itt: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/egeszsegugyi_ellatasok/fogorvosi_ellatas/fogorvosi_ellatas.html

A mai fogszabályzók széles választékából mindenki találhat neki tetszőt. Az egyszínű vagy többszínű, cserélhető rögzítő gumikarikákkal könnyű kifejezni a viselő egyéniségét is, legyen az nyitott, vidám, vagy inkább visszahúzódó. Híres emberek, ismert színészek is bátran mutatkoznak ma már a fogukat kordában tartó eszközzel. A fogszabályozó tehát nem ciki, hanem éppen azt fejezi ki, hogy viselője hosszútávon gondot fordít megjelenésére és egészségére.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére