Oldal kiválasztása

Fontosak a szűrővizsgálatok

A kismama szabadságát töltő Vecsei Anna doktornő munkáját a Csimborasszó Egészségügyi Központ urológiai szakrendelésén dr. Kuti Andrea Kinga viszi tovább. A szakember a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet, szeretné, ha minél több páciens érkezne prevenciós céllal, ami sokat és sokakat segíthet uroonkológia betegségek megelőzésében.

“Annával lassan tíz éve ismerjük egymást, több képzésen, tréningen is együtt vettünk részt, azonos a szemléletünk, a felfogásunk, ami nagyban megkönnyíti a helyettesítését. Szakmailag egy húron pendülünk, így amíg ő nyugodtan babázik, addig a betegei miatt sem kell aggódnia”, mutat rá dr. Kuti Andrea Kinga, aki kéthetente szombatonként rendel központunkban.

Örömmel venné, ha a páciensek egy része megelőzési céllal érkezne hozzá, de az ilyen egészségtudatos, felelős bejelentkezők száma egyelőre csekély. “Nem csak az urológiai területen tapasztaljuk ezt, egyelőre a nyugati társadalmakhoz képest kevesebbet törődünk az egészségünkkel. Pedig tudomásul kell vennünk, hogy egy életünk, egy testünk van, amire figyelnünk kell, óvnunk, hogy szolgálhasson bennünket minél tovább. Én mindennél jobban örülnék, ha ez egyre többekben tudatosulna, és még a baj bekövetkezte előtt eljönnének szűrővizsgálatokra.”

Az urológia egy kimondottan olyan terület, amely kapcsán nem szívesen tárulkozik ki az átlagember, főleg, ha panaszmentes, vetjük fel.

“Valóban, ráadásul azt látjuk, hogy a férfiakat nehezebb is elhozni egy általános szűrésre. Pedig jobb egy ilyen, általában fájdalommal nem járó vizsgálaton átesni, mint hólyagvérzéssel, vagy más komolyabb onkológiai tünettel jelentkezni. Nyilván ilyenkor lehet, és általában van is egyfajta szégyenérzet a betegek többségében, főként azért, mert, ahogy nő az életkor, úgy változik a testképükhöz való viszonyuk. Higgye el, én a vizsgálat alatt ember és orvos vagyok, akin segíteni szeretnék, pedig kortól és nemtől függetlenül egy másik ember. Csak arra figyelek, hogyan enyhíthetnék a hozzám fordulók panaszain”, teszi világossá.

És, hogy mi a menete egy általános szűrővizsgálatnak?

  • a panasz (ha van) kikérdezése
  • fizikális vizsgálat
  • ultrahang
  • vizelet-minta
  • egyéb laboreredmények kiértékelése

Szóval fontosak a szűrővizsgálatok, de fontos a család is. Kuti Andrea Kinga doktornőnek is. Aki egyébként szintén kisgyermekes anyuka, és igyekszik munkáját úgy szervezni, hogy gyermekével és férjével a legtöbb minőségi időt tölthesse együtt vassurányi otthonukban. Lelkes kertész, saját fokhagyma, lilahagyma, retek még így február elején is megtalálható náluk, másik szenvedélye pedig a bútorfelújítás. Ha hobbi műhelyéből fúrás, flexzaj hangjai szűrődnek ki, akkor Kinga biztosan jól érzi magát odabent, alkot.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére