Oldal kiválasztása
Gyermek pulmonológia
A gyermek pulmonológiai (tüdőgyógyászati) szakrendelésünkön a heveny és krónikus légúti- valamint az allergiás betegségek felderítésében, diagnosztizálásban és kezelésében tudunk segítséget nyújtani. A csecsemő- és gyermek pulmonológiai betegségek között a legismertebbek az asztma, az allergiás szénanátha és kötőhártyagyulladás, valamint az atópiás dermatitis (ekzéma), csalánkiütés és egyéb allergiás betegségek.

Milyen tünetekkel, panaszokkal keressék fel gyermek pulmonológiai szakrendelésünket?

  • újszülött korban előforduló stridoros (hangos) sírási hang vagy stridoros légzés
  • felső és alsó légúti fertőzések
  • elhúzódó, tartós vagy gyakran ismétlődő nátha, köhögés, gége-, légcső-, hörgő- és tüdőgyulladás
  • visszatérő és egy szezonban több alkalommal is jelentkező nehézlégzés, sípoló, ziháló légzés
  • allergiás orrpanaszok – tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, nazális hang, orrviszketés
  • allergiás szempanaszok – szemviszketés, könnyezés
  • allergiás bőrpanaszok – ekzémás bőr, visszatérő csalánkiütés, napallergia, száraz, érzékeny bőr
Mi történik a gyermek pulmonológiai szakvizsgálat során?
A gyermek pulmonológus először felveszi a kórelőzményt, kikérdezi a szülőt a panaszokról, a gyermeknél és a családban előfordult korábbi betegségekről és a születés körülményeiről. Ezt követően történik a fizikális vizsgálat, melybe bele tartozik a bőr, a nyálkahártyák és a mellkas megtekintése, a tüdők és a szív meghallgatása, az orr-garat vizsgálat és egy ujjra húzható csipesszel a vér oxigén szaturációjának megmérése is.
Allergiás panaszok esetén bőrtesztet végzünk, mellyel kimutatható, mely allergén (inhalatív, étel) okozza a panaszokat. A teszt során az alkar hajlító oldalára helyezzük fel az allergéneket, felületes karcolással juttatjuk a bőrbe és bizonyos várakozási idő után az eredményt leolvassuk.

Ha gyakori fulladás miatt keresik fel szakrendelésünket, légzésfunkciós vizsgálat (spirometria) segíthet kideríteni az okot. Egy egyszer használatos szájcsutora segítségével a készüléken keresztül kell utasítás szerint lélegezni. A készülékhez csatlakoztatott számítógép megjeleníti a mért értékeket és összeveti az azonos korú, nemű, testsúlyú illetve testmagasságú személytől elvárható légzési értékekkel. Az eredménytől függően a vizsgálatot fizikai terhelés (futás) illetve hörgtágító adását követően megismételjük, ha szükséges.
Ezeken kívül meghatározott esetekben a szakorvos javasolhat laborvizsgálatot (allergének, immunhiány ok) illetve szükség esetén képalkotó vizsgálatokat (pl. mellkasröntgen, UH) a diagnózis felállításához.

A diagnózis felállítása után a gyermek pulmonológus megfelelő gyógyszeres terápiát, inhalációs kezelést fog javasolni, életviteli tanácsokat fog adni, mellyel megszüntethetőek illetve kontrollálhatóak a légzőszervi panaszok. A betegség lefolyása alapján a gyermeket gondozásba vesszük, a későbbi kontrollvizsgálatok során a terápia hatékonyságát nyomon követjük.

A vizsgálatokat Dr. Hegyi Andrea gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász adjunktus végzi. Forduljon hozzánk bizalommal és kérjen időpontot az alábbi gombra kattintva.

Foglalj időpontot

Időpontot foglalok

Ha időpontot szeretnél foglalni, akkor kattints a fenti ikonra.

Időpontot kérek

Ha időpontot szeretnél foglalni, de még további kérdéseid vannak, akkor kattints a fenti ikonra.

Kapcsolat

Ha csak érdeklődni szeretnél, akkor a fenti ikonra kattintva tudod felvenni velünk a kapcsolatot.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére