Oldal kiválasztása

Gyermekneurológia

A fejlődésneurológus a gyermek fejlődő idegrendszerével foglalkozó szakorvos.

Az idegrendszer sok tekintetben még éretlen a megszületés pillanatában, fejlődése hosszan tartó, igen intenzív folyamat, mely a csecsemőkortól indulva a gyermekkor folyamán egészen a fiatal felnőtt korig eltart. Ebben a fejlődési folyamatban lehetnek eltérések, melyeket szülő, illetve orvos is felfedezhet.

Fejlődési mérföldkövek

A mozgás, a beszéd, a szellemi funkciók (gondolkodás, tanulás) és a magatartás tökéletesedésében mutatkoznak meg.

Ha a fejlődés nem megfelelő mértékű, illetve megtorpan, vagy a már megszerzett képességekben zavar támad, akkor szükséges kideríteni, hogy ezt az idegrendszer működészavara, megbetegedése okozza-e.

A gyermekneurológiai vizsgálat leggyakoribb javallatai

Fejlődésneurológiai vizsgálat, követés szükséges, amennyiben az újszülött csecsemőnél fellép az izomzatának túlzott feszessége, vagy lazasága, illetve ezeknek az egyenlőtlen eloszlása különböző izomcsoportokban. Ezek az eltérések a baba eltérő, lassabb mozgásfejlődéséhez vezethetnek és hátrányosan érintik a fejlődő idegrendszert.

koraszülött babák, illetve azok az újszülöttek, akik valamilyen oknál fogva oxigénhiányt szenvedtek el születésük során, különösen fontos fejlődés-neurológusnak követni, mert náluk sajnos nagyobb eséllyel következhet be idegrendszeri fejlődési zavar.

A baba koponyájának túlzott növekedése, vagy éppen ezzel ellenkezően túl lassú ütemű növekedése, az újszülött-, kiscsecsemő korban fellépő 15-20 másodperces elszürküléssel járó légzésszünetek (apnoe), vagy furcsa, akaratlan izomrángások, a baba szemének lemenő naphoz hasonlító helyzete szintén indokolttá teszi a fejlődés-neurológiai vizsgálatot.

A gyermekneurológia főbb betegségei

Jelentkezhetnek hirtelen rosszullétek, melyek kóros mozgásjelenségekkel (görcsökkel) és/vagy eszméletvesztéssel járhatnak, ennek csecsemő- és kisdedkorban leggyakoribb formája a lázgörcs.

Az elhúzódó, ismétlődő, kóros idegrendszeri tünetekkel kísért ún. komplikált lázgörcsök esetén javasolt a neurológiai vizsgálat.

Gyakori panasz iskolás-serdülő korban a fejfájás, melynek igen sokféle oka lehet, köztük a központi idegrendszer betegsége is.

A gyermekkor egyik leggyakoribb krónikus betegsége az epilepszia, mely minden 100. gyermeket érint. Többféle formája van és a rohamok megnyilvánulása is sokféle lehet. Járhat alig észrevehető rohammal, vagy akár anélkül is, ezekben a ritkább estekben pusztán a gyermek tanulási képességében, teljesítményében vagy magatartásában mutatkozik jelentős romlás. Járhat megakadásokkal a gyermek mozgásában; akaratlan izommegfeszülések, izomrángások, izomremegések jelentkezhetnek. Eszméletvesztéssel járó izomfeszüléssel, majd ritmikus izomrángással, akaratlan vizelet és/vagy székletürítéssel járó rosszullétek is előfordulnak.

A gyermek idegrendszerét érintő fertőzések is jelentkezhetnek (tünetek: magas láz, kínzó fejfájás, hányások, tudatzavar, idegrendszeri görcsök, eszméletvesztéssel járó akaratlan izomgörcs rohamok), melynek kezelése mindig kórházi körülmények között történik.

Bénulásos kórképek (az akaratlagosan működő izmok beidegzési zavara, mely miatt gyengébben vagy egyáltalán nem tud mozgatni a gyermek egy adott izmot, izomcsoportot (lecsökken az izomerő vagy akaratlagos megfeszítés nélkül is feszessé válik egy izom vagy izomcsoport), mimikai izmai nem szimmetrikusan húzódhatnak össze (elmarad az egyik szájzug beszédkor, mosoly során, az egyik szemrés tágabb lehet), beszéde megváltozhat ún. „elkent” lehet.

A fent leírt tünetek, betegségek kezelésére, nyomon követésére is várjuk Önöket a Csimborasszó Központba, ahol egy csapatban, egymással karöltve dolgozik csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekneurológus, gyógytornász, konduktiv pedagógus, pszichológus, logopédus.

Hisszük, hogy a gyermek sikeres gyógyulásának alapja a harmonikus együttműködés gyermek, szülő és orvos között.

EEG

Minden idegsejt felszínén elektromos folyamatok játszódnak le.

Az EEG az elektroenkefalogram rövidítése, mely összegzi és rögzíti azokat az elektromos folyamatokat, melyek az agykéreg sok billió sejtjében mennek végbe.

Az EEG vizsgálat teljesen ártalmatlan, fájdalommentes eljárás (esetleg kissé kellemetlen viselet), bármikor ismételhető. Ehhez elektródokat ( korongokat) helyeznek a gyermek fejére gumiszalagok vagy gumisapka segítségével. ( A haj eltávolítására nincs szükség!!!)

Ezen elektródok az agyból érkező ép és kóros elektromos áramokat érzékelik, melyeket azután felerősítenek. Ezek az agyhullámok bonyolult görbék formájában rögzítődnek, ez az EEG.

Ma is az EEG a legfontosabb technikai eszköz az epilepszia diagnosztizálására. A legtöbb esetben annak a helynek a meghatározására is használható, ahonnan az epilepsziás tevékenység az agyban kiindul.

A vizsgálat

A vizsgálat kb. 20-30 percig tart.

Bizonyos esetekben további speciális vizsgálatokra is szükséges van. Az alvásban készült EEG, video EEG vizsgálatok további értékes információkat tartalmazhatnak.

Központunkban elérhető egy Neuron-Spectrum EEG készülék (video EEG készítésére is alkalmas), mely a legmodernebb technológiával készült elektronikus orvosi eszközök közé tartozik. A magas színvonal kielégíti a legszigorúbb követelmények széles körét, a klinikai gyakorlatban, de akár neurofiziológus-kutató orvosok munkájában is.

A készülék kis mérete és mobilitása biztosítja a könnyű kezelést és a betegek kényelmét.

A Csimborasszó fejlesztő központban dr. Tegzes Andrea csecsemő- és gyermekgyógyász és gyermekneurológus közreműködésével a speciális ellátást igénylő gyermekek, fejlődésneurológiai és neurológiai gondozása, nyomon követése is zajlik..

Foglalj időpontot

Időpontot foglalok

Ha időpontot szeretnél foglalni, akkor kattints a fenti ikonra.

Időpontot kérek

Ha időpontot szeretnél foglalni, de még további kérdéseid vannak, akkor kattints a fenti ikonra.

Kapcsolat

Ha csak érdeklődni szeretnél, akkor a fenti ikonra kattintva tudod felvenni velünk a kapcsolatot.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére