Oldal kiválasztása

Gyermek ortopédia

A gyermek ortopédia a mozgató- és támasztószervek illetve a körülöttük lévő lágyrész-elváltozások felismerésével és komplex kezelésével foglalkozó orvosi tudományág.
A mozgásszervek deformitásai kezdetben csak kevés esetben járnak fájdalommal, ezért különösen fontos, hogy a szülő mielőbb észlelje azon eltéréseket, amelyek mozgásszervi problémára utalhatnak, továbbá, hogy a gyermek részt vegyen minden kötelező szűrővizsgálaton.
A Csimborasszó Központban dolgozó, felkészült gyermek ortopédusaink a fizikális illetve a szükség szerinti képalkotó vizsgálatok után a megfelelő terápián túl, hasznos tanácsokkal is ellátják a szülőt.

Mikor érdemes felkeresni gyermek ortopédiai rendelést?

Ha gyermekénél az alábbi rendellenességek valamelyikét, esetleg funkciózavart észlel, fájdalmas vagy fájdalmatlan elváltozás jelenik meg a mozgásszervrendszer valamelyik régiójában, javasolt a gyermekortopédia szakrendelés felkeresése:

• nyakizmok merevsége
• rendellenes testtartás
• rendellenes lábtartás
• talpi, térd fájdalom
• kezek-lábak beszűkült mozgásterjedelme
• csecsemőknél, ha sokáig nem fordul
meg, illetve nem kezd el mászni
• gerincoszlop oldalirányú görbülete
• púpos hát, előredomborodó has
• hát és/vagy derékfájdalom

Melyek a leggyakoribb mozgásszervi panaszok gyermekeknél?

Ha gyermekénél az alábbi rendellenességek valamelyikét, esetleg funkciózavart észlel, fájdalmas vagy fájdalmatlan elváltozás jelenik meg a mozgásszervrendszer valamelyik régiójában, javasolt a gyermek ortopédia szakrendelés felkeresése:

Csecsemőkor

Születés után a veleszületett csípő és lábtartási rendellenességek szűrése zajlik. Az első vizsgálaton születés után pár nappal átesik a gyermek.

A következő kötelező szűrés 3-6 hetes korban a csípőszűrés, melynek során a veleszületett csípőficam, vagy az esetleges csípőízület-érési elmaradás kiszűrése történik. Ez a vizsgálat kiemelten fontos, hiszen, ha a csípőficam kezeletlen marad, az fiatal felnőttkori csípőízületi kopásához vezethet, esetleg korai csípőprotézis beültetést hozhat magával. A felismert ficam – instabilitás speciális külső eszközökkel kezelhető és helyrehozható.

Ez a csecsemő számára nem okoz semmilyen fájdalmat, de természetesen némi kényelmetlenséggel jár, melyről gyermekortopéd kollégánk részletes tájékoztatást ad. A vizsgálat során a csípőízület ultrahang vizsgálata is megtörténik, mely biztonsággal kiszűri az elváltozást. A vizsgálat alkalmával egyéb elváltozások szűrése is zajlik, mint pl.: befelé forduló lábfej, vagy a dongaláb.

Csecsemőkorban ezen elváltozások is jó eredménnyel korrigálhatók. Az időben elkezdett kezelés kíméletesebb, így a járástanulás időszakára egészséges végtagi struktúra alakul ki.

Kisgyermekkor

A járás kezdetétől kisgyermekkorról beszélhetünk. Ekkor kiemelt figyelmet kell fordítani a lábdeformitások megjelenésére. A járás- és mozgásképéből az izomzat és az idegrendszer  betegségeire is következtetni lehet.

Kisiskolás kor

6-11 éves korban főként az alsó- és felső végtag deformitásaira (pl.: lúdtalp), tengelyeltéréseire (O-láb és X-láb), végtaghossz-különbségre, a gerincferdülés korai típusaira, a csípő- és térd betegségeire összpontosít kiemelten a gyermeket vizsgáló ortopédus.

Kamaszkor

Serdülőkorban (11-14 év) a gerinc eltérései kerülhetnek előtérbe: gerincferdülés, hanyag tartás, Scheuerman-betegség. Az idejében felismert gerincferdülés hatékonyan korrigálható. A kamaszkorban jellemzően előforduló panaszok lehetnek továbbá a különféle csontosodási zavarok, valamint a mellkas deformitásai (tölcsérmell, tyúkmell).

A vizsgálat menete

A vizsgálat a mozgásszervi panaszok és anamnézis felvételével kezdődik. A vizsgáló szakorvos kikérdezi a szülőt a születés körülményeiről, az eddigi kezelésekről, történésekről, esetleges balesetekről, műtéti beavatkozásokról.

Ezt követi a fizikális vizsgálat: a szakorvos ellenőrzi a talp, a járás, a testtartás, a mellkas, a gerinc és az ízületek alaki és funkcionális állapotát. Konkrét panasz esetén az adott terület vizsgálata után képalkotó vagy labor diagnosztikai vizsgálatokat is kérhet (MRCTröntgenultrahang) a diagnózis felállításához.

Mikor ajánlottak az ortopédiai szűrővizsgálatok?

Ismételten hangsúlyozzuk a gyermekkorban végzett rendszeres ortopédiai szűrővizsgálatok fontosságát, mivel a mozgásszervi panaszok ebben a korban még jó eredménnyel kezelhetők, megelőzve a felnőttkori panaszokat.

Az első kötelező szűrővizsgálat 3-6 hetes korban van. Ekkor az általános vizsgálat mellett a csípőficam szűrése történik meg. Ezt követően ajánlott 3 hónapos korban egy kontrollvizsgálat.

A következő szűrővizsgálat a járás megkezdését követően 3-4 hónappal javasolt, majd 3 és 6 éves korban, az óvoda és az iskola megkezdése előtt. Iskolás korban 10 és 14 évesen ajánlott ismét ortopédiai szűrővizsgálat a korspecifikus elváltozások szűrése miatt.

Kezelési lehetőségek

Az ortopédiai elváltozások (pl. gerincferdülés, hanyag tartás) kezeléséhez általában hosszabb idő kell. A gyógyítás folyamata változatos: gyógyszerek szedésére, speciális segédeszközökre (pl.: talpbetétek, speciális cipők, fűzők), valamint gyógytorna és fizikoterápia alkalmazására is sor kerülhet.

A szükséges mozgásterápia esetén a gyermek ortopédus, gyógytornásszal közösen, személyre szabott kezelési tervet állít fel, mely az adott elváltozás leghatékonyabb kezeléséhez elengedhetetlen.

A kezelés ideje alatt a kezelő szakorvos a szülővel szorosan együttműködik, ellátja tanácsokkal, nyomon követi a gyermek fejlődését és az alkalmazott terápiát.

Foglalj időpontot

Időpontot foglalok

Ha időpontot szeretnél foglalni, akkor kattints a fenti ikonra.

Időpontot kérek

Ha időpontot szeretnél foglalni, de még további kérdéseid vannak, akkor kattints a fenti ikonra.

Kapcsolat

Ha csak érdeklődni szeretnél, akkor a fenti ikonra kattintva tudod felvenni velünk a kapcsolatot.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére