Oldal kiválasztása

Idegrendszeri éretlenség

Az idegrendszeri éretlenség több területen jelentkező, gyakori probléma, melynek korai felfedezésével és érlelésével megelőzhetőek az esetleges iskolai nehézségek, tanulási zavarok.

Az idegrendszer éretlensége alatt valamely fejlődési terület éretlenségét értjük (mozgás, beszéd, viselkedés, kognitív terület). Az adott területen a gyermek elmaradást mutat a kortárscsoporthoz képest, az életkori fejlettség alatti szinten teljesít bizonyos területeken, de idegrendszeri éretlenség jele lehet a csecsemőkori reflexek fennmaradása is.

Mozgásos területen gyakran tapasztaljuk az egyensúly abilitását, esetleg nem tanul meg biciklizni, nem hajt hintát, mellélépéssel lépcsőzik, futás közben csecsemőkar-tartásban vannak kezei, labdát elkapni nem tud, ügyetlenebb, mozgáskoordinációja éretlen, tenyerét gyakran marokban tartja, ceruzafogása kialakulatlan, dominanciája kialakulatlan, gyakran mindkét kezét használja manipuláció során.

Beszéd területén való elmaradás talán a legszembetűnőbb, ha beszédfejlődése megkésett, szókincse szegényes, gyakran vált babanyelvre, beszéde kevésbé ritmusos, helytelen ragozása nem fejlődik. Nem szívesen szólal meg.

Viselkedés területén szociálisan éretlen, csoportba nehezen integrálható, sokszor nyilvánítja ki dühét helytelenül. Nehezen irányítható, gyakran kapkod a tevékenységek között, nehezen köti le figyelmét akár egy percig is a játék. Motorosan nyugtalan, nehéz megnyugtatni, alvása rendszertelen, nehezen, vagy nem szokik le a pelenkáról.

Kognitív területen ezek a problémák leginkább iskola előtt tapasztalhatók, akkor derül rájuk fény. Számolási nehézségek, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia. Nehezen tartja a szabályokat, nehezen játszik funkció szerint játékokkal. Ritmustapsolása, mintamásolása nehézkes. Téri tájékozódás, viszonyszavak nehézséget okoznak számára. Figyelme terelhető, nehezen leköthető, nehezen feladatban tartható.

Idegrendszeri éretlenség jelei zömében egyszerre több területen is jelentkeznek, melyek korai felismerése és érlelése jelentősen megkönnyítheti a későbbi iskolai beválást. Megelőzhetőek a tanulási, viselkedési, beilleszkedési, magatartási zavarok.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére