Oldal kiválasztása

Infektológia

Az infektológia a fertőző betegségek kialakulásával, diagnosztizálásával, gyógyításával és megelőzésével járó szakterület, a belgyógyászat erre specializálódott önálló ága.
Az elmúlt évtizedek során számos fertőző betegség – a védőoltásoknak köszönhetően – gyakorlatilag megszűnt, azonban ezzel párhuzamosan újabb, hazánkban eddig ismeretlen betegségek jelentek meg.
Miért fontos az infektológia?

A WHO előrejelzése alapján 2030-2050 környékére magasabb halálozást okoznak majd a rezisztens kórokozók („szuperbaktériumok”), mint a szív-érrendszeri és daganatos betegségek. Ennek egyik fő oka a nem megfelelő vagy indokolatlan antibiotikum használat.

Mindezek tükrében fontosnak tartjuk olyan szakember bevonását a fertőző betegségek diagnosztikájába és terápiás stratégiájának meghatározásába, aki a fent említett szempontokat szem előtt tartva modern és megfelelő antibiotikum politikát is képvisel.

A kötelező védőoltásokkal visszaszorított fertőző betegségek újbóli térnyerése figyelhető meg a környező országokban, mely veszélyt hordoz magában a hazai lakosságra nézve is, ami felvetheti újbóli immunizálás szükségességét.

A közlekedés robbanásszerű fejlődésével olyan, távoli országokból származó kórokozók terjedhetnek el, melyek által terjesztett betegségekkel ezidáig nem találkoztunk. Méltán okozhat problémát ezen betegségek felismerése és kezelése a társszakmák képviselőinek. Mind a megelőzésben, mind a kezelésben segíthet az infektológus szakorvos.

Milyen esetben fordulhatunk infektológushoz?

 • Ha hetek óta ismeretlen eredetű lázas állapot áll fenn
 • Kiütéssel járó lázas állapot esetén
 • Antibiotikum terápia elbírálása céljából
 • Elhúzódó hasmenés differenciáldiagnosztikája, fertőző eredetének tisztázása céljából
 • Bőr- és lágyszöveti fertőzések, gyulladások fennállásakor
 • Lyme-betegség gyanúja esetén
 • Kullancs- és rovarcsípések alapján felmerülő kérdésekkel
 • Parazita fertőzések gyanúja esetén (pl.: elhúzódó hasmenés, bélférgesség stb.)
 • Vírusos májbetegség esetén
 • Várandósgondozás során felmerülő magzati fertőzésekkel kapcsolatos kérdésekkel
 • Gyermek- és felnőttkori védőoltási terv felállítása céljából (választható és ismétlő oltások, pl.: agyhártya- és agyvelőgyulladás [meningitis, encephalitis], influenza, fertőző májgyulladás [hepatitis], rotavírus, bárányhimlő, stb.)
 • Ha a betegség külföldi, trópusi tartózkodást követően jelentkezik
 • Külföldi utazás előtti oltási tanácsadás
 • Foglalkozási veszélynek kitett személyek oltási tanácsadása

A vizsgálat menete

Első alkalommal gondos kórelőzmény felvétel történik, különös tekintettel a gyermekkori fertőző betegségekre, a megelőző védőoltásokra, az otthoni környezetre, foglalkozásra, hobby-tevékenységekre. Amennyiben megelőző vizsgálatok már voltak a jelenlegi betegséggel kapcsolatban, illetve fennálló krónikus betegségek és műtétek esetén, azok elhozott dokumentációját is áttekintjük.

Kiemelt hangsúlyt fektetünk az előzetes antimikróbás kezelések felderítésére.
Gondos fizikális vizsgálattal megpróbáljuk meghatározni az esetleges fertőzés forrását.
Szükség esetén kiegészítő vérvizsgálatokat, tenyésztéses és szerológiai vizsgálatokat, röntgen- és ultrahang vizsgálatokat javaslunk.

A vizsgálati eredmények tükrében szükség esetén antimikróbás kezelési javaslattal látjuk el a pácienst vagy egyéb szakellátás felé irányítjuk.

Ha a páciens utazási tanácsadási céllal érkezik, tisztázzuk az úti célt, az ottani elhelyezést és tervezett tevékenységét. Utána oltási programot állítunk össze személyre szabottan, illetve általános utazási tanácsadásban is részesül.

Foglalj időpontot

Időpontot foglalok

Ha időpontot szeretnél foglalni, akkor kattints a fenti ikonra.

Időpontot kérek

Ha időpontot szeretnél foglalni, de még további kérdéseid vannak, akkor kattints a fenti ikonra.

Kapcsolat

Ha csak érdeklődni szeretnél, akkor a fenti ikonra kattintva tudod felvenni velünk a kapcsolatot.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére