Oldal kiválasztása

Mezítláb, vagy cipőben tanuljon járni a baba?

Sok a tévhit, de sok hasznos tanács is kering a babák cipőviseléséről. Mégis, mi az igazán fontos, mezítláb vagy cipőben járjon a baba? Ha előbbi, akkor milyen cipőt válasszunk? A mezítláb járás kontra cipőviselés témát jártuk körbe.

A mezítlábazás előnyei

A mezítláb járás által a gyermek taktilis (megfogható, fizikai) tapasztalatokat szerez, érzékeli a kisebb szintkülönbségeket, hideget-meleget, a felületek különféle textúráját, és ezek a tapasztalatok, érlelik az idegrendszerét.

Az ingerekre történő reagálás kiválóan fejleszti a koordinációt, a testtartást, elősegíti az izomzati stabilitást, általa a gyermek erőteljesebben érzékeli az egyensúlyi ingereket. Az izmok, ízületek szabadon mozoghatnak, erősödhetnek. A mezítlábazás elősegíti a talpboltozat kialakulását is.

Ha már stabil a baba járása, jöhet a cipő

A cipő kívülről ad stabilitást a lábnak. Oldalról támasztja az izmokat, ízületeket, ugyanakkor a kisebb izmok, nehezebben dolgoznak benne. A stabil járás megindulásáig nem indokolt cipőt használni. Amikor már jár a gyermek, utcán is, és valóban indokolttá válik a cipőviselés, akkor válasszunk, egy lábára jól illeszkedő, hátsó kéregfelületén jó tartású, talpi felületen görbületet nem kialakító cipőt.

Szakember ajánlása nélkül korrigáló cipőt ne vásároljunk!

A cipő fontos funkciója, hogy védi a gyermek lábát a külső behatásoktól, illetve hozzászoktatja a gyermeket a későbbi cipő viselésre, öltözködési szokásainak kialakítására.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére