Oldal kiválasztása
Nefrológia

A nefrológia a belgyógyászat egyik speciális szakterülete, a vizeletképző rendszer betegségeivel, a vese működésével és funkcionális eltéréseivel foglalkozik. A nefrológus a vese és a kiválasztó rendszer működésének zavarait vizsgálja, összefüggésben esetleg más, azt kiváltó betegségekkel is (diabétesz, érrendszeri betegség, magas vérnyomás, stb.), szemben az urológiával, ami a vizeletkiválasztó szervek morfológiai elváltozásaival, betegségeivel foglalkozik, mint például a vesekő, a daganatos elváltozások, gyulladások. A gyermeknefrológus ezek mellett a gyermekkori vizelettartási zavarokkal, a vesét érintő fejlődési rendellenességekkel foglalkozik, pl. helyzeti, alaki eltérések, vesemedencetágulat.

Hogyan zajlik a nefrológiai vizsgálat?

Legelső alkalommal a kórelőzmény felvételére kerül sor: az orvos kikérdezi a beteget a tüneteiről, panaszairól, vizeletürítési szokásairól, az ürített vizelet jellemzőiről, korábbi betegségeiről, jelenlegi esetleges gyógyszereiről, stb. A veseműködés vizsgálatához elengedhetetlen a laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálat, a vérnyomásmérés, a légzőrendszer és a szív fizikális
vizsgálata. Ezek eredményétől függően kerül sor a további vizsgálatokra, például hasi ultrahangra és a vese ereinek áramlását felmérő Doppler-vizsgálatra, stb.

Központunkban dr.Bazsó Dóra belgyógyász, nefrológus szakorvos várja pácienseit.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére