Oldal kiválasztása

Önismereti csoport kamaszoknak

Poszt-covid „gépfüggők”?

Szülőként te is aggódva figyeled, hogy bár vége a karanténnak, vége a home schoolingnak, kamasz gyermeked mégis a laptopján és az okostelefonján „ragadt”? – Mi történt? Hova vezet ez? Ez talán már függőség? Sok szülőben felmerülnek ezek a kérdések mostanában.

ÉN-keresők

A kamaszkor legfontosabb életfeladata az identitás felépítése, a válasz megtalálása a Ki vagyok én? Hol a helyem a világban? kérdésekre. Ennek egyik legalapvetőbb közege a család, a másik pedig a fiatal életében egyre fontosabbá váló kortárs közösség. A kamaszkor a szereppróbálgatások ideje, amiket letesztelve, a másik ember visszajelzéseinek tükrében csiszolgatva, végül összeáll az az ÉN, aki már bátran indul el a felnőtt életbe.

Mi történt velük?

Az utóbbi két év karantén időszakai nagyon megnehezítették a kortárs közösségek valódi, személyes kapcsolódását. Megerősítettek viszont egy olyan identitáskereső-platformokat, ahol fiataljaink korlátlanul bújhatnak a legkülönbözőbb szuperhősök bőrébe, érhetnek el kimagasló eredményeket, és építhetik fel maguknak a legtökéletesebb avatárokat. Mindezt gyorsan és hatékonyan. Ki ne szeretne gyors eredményeket az életben, ahol megélheti, hogy ezt ő érte el, ő egyedül meg tudta csinálni, vagyis hatékony volt? A karantén szürkeségében, tehetetlenségében oázis egy játékpálya teljesítése. És ki ne szeretné a legjobb formáját mutatni mások felé? Erre egy avatár tökéletes, de ha mégsem, hát gyorsan tökéletesíthető lehetőség: néhány gondosan lőtt szelfivel, jól megválogatott hozzászólással és emotikonnal hamar kész a világhálón egy cyber-ÉN. De hát őszintén: melyikőnk indulna a nehezebb úton, ha lát könnyebbet is a boldogság felé? A valóságban egy-egy kihívás teljesítése sokszor hosszú hónapok kemény munkáját kívánja, arról nem is beszélve, hogy közben a körülöttünk élők nem mindig a csúcsformánkat tapasztalják, hanem látják azt is, ha betegek, fáradtak, erőtlenek vagyunk. Hát csoda, hogy a fiataljaink közül sokan az online térben ragadtak, amikor az hónapokig a mentsvárukként szolgált, majd a valódi életbe kilépve rájöttek, hogy ez a pálya minden eddigi játékpályánál nagyobb erőfeszítést kíván?

De mindemellett jogos, hogy mi, felnőttek, aggódva figyeljük tizenéveseink alakuló cyberidentitását, mert érezzük, hogy valódi önmaguk, valódi életük, valódi kapcsolataik csorbát szenvednek. A mai tizenévesek alapvető közege, életének része a cyberspace, nem vehetjük el tőlük, ez nem is cél, hiszen ez a jövő, és nekik készség szinten kell tudniuk tájékozódni ebben. De a helyére kell tenni, mint minden olyan dolgot az életben, ami túl fontossá válik, és a függőség lehetőségével fenyeget. Mert, ahogy a cyber szükséges a gyerekeink életéhez, ugyanúgy szükségük van emberi pillanatokra, fizikai és lelki érintésekre, egymás szemébe nézésre. Hallani a másik hangját, látni az arca rezdüléseit, érezni az illatát. Levetni a skineket és avatárokat, igazi valójukban megnézni magukat a másik ember szemének tükrében, és nem (csak) a következő pálya teljesítésére szövetkezni, hanem életre szóló kapcsolatokat építeni.

 

Ahogy Parzival mondja a Ready player one (2018) c. Spielberg-film végén: „…Hoztunk egy kevésbé népszerű döntést is: kimondtuk, hogy kedden és csütörtökön zárva tart az Oasis. Tudom, dilis húzásnak hangzik, de az embereknek többet kell a valóságban lenniük. Mert – ahogy Halliday mondta – a valóság az egyetlen dolog, ami valódi.”

Vissza a Valóságba
A Life Gamers’ Space egy olyan érzelmileg biztonságos, offline tér kamaszok számára, ahol megtapasztalhatnak olyan élményeket, impulzusokat, amik a pandémia okozta elidegenedés után kinyitják számukra az önmagukkal és egymással való valódi kapcsolódás kapuját. A Life Gamers’ Space célja a valódi világban történő identitáskeresés támogatása, az érzelmi intelligencia és a társas készségek fejlesztése.

„Vissza a valóságba” csoportok indulása:

A csoportfolyamat hossza?

Öt alkalom, alkalmanként körülbelül egy-másfél óra

Az egymás iránti bizalom kiépülésének érdekében a csoport zárt, ami azt jelenti, hogy mind az 5 alkalomra való elköteleződést kíván. Az első alkalom az egymással való megismerkedésről szól, ezt követően gyermeked eldöntheti, hogy elköteleződik-e a csoportba. (Természetesen tudjuk, hogy a kiszámíthatatlan karanténok és megbetegedések ezt felülírhatják.)

Kinek szól?

Kamaszoknak:

  • 15-16 éveseknek
  • 17-18 éveseknek
Mekkora lesz a csoport létszáma?

5-7 fő

A kislétszámú csoportnak köszönhetően gyermeked személyre szabott figyelmet kap a csoportvezetőtől, de ugyanakkor megélheti a csoporthoz tartozás élményét is, hogy azzal, amiben ő van, nincs egyedül a világban. Ezen túlmenően pedig a csoport a visszajelzések adásának és kapásának, a társas készségek gyakorlásának helyszíne lehet számára.

Mennyibe kerül?

2500 Ft/alkalom, ami a vírushelyzet kiszámíthatatlanságára való tekintettel alkalmanként fizetendő

Jelentkezési határidő: 03.16.

Mikor kezdődik, hol tartjátok?

2022. március 19-én indulunk, a csoportfoglalkozásokat szombat délelőttönként tartjuk. A helyszín a Csimborasszó-ház

Ki vezeti a csoportot?

A csoportvezető Király Ildikó, ifjúsági és felnőtt life coach, függőség-prevenciós segítő. Az IRL (in real life) világ ugyanolyan izgalmas, szövevényes, mint a cyber, csak talán nagyobb kihívás megdolgozni érte. Csoportvezetőként azon vagyok, hogy ennek a felfedezésében segítsem, kísérjem gyermekedet, amíg útitársául fogad. 

Mit kell még tudnom jelentkezés előtt?
Amennyiben szeretnél egy személyes vagy online szülői tájékoztatón részt venni, mielőtt beíratod a csoportba gyermekedet, keress meg itt: info@csimborasszo-haz.hu, és egyeztetünk időpontot. Fontos! A Life Gamers’ Club nem alkalmas súlyos viselkedési addikcióval vagy más mentális betegséggel küzdő fiatalok önálló terápiás kezelésére. Ez esetben pszichiáter, pszichológus bevonása és javaslata szükséges. Ha esetleg felmerül benned a gyanú, hogy gyermeked súlyos internet-/játékfüggőséggel küzd, kérlek, hogy a csoportba való jelentkezés előtt mindenképpen konzultáljunk.

Jelenetkezés

A programra történő jelentkezéshez töltsd ki az alábbi űrlapot és kollégáink hamarosan megkeresnek a részletekkel.

Adatkezelési hozzájárulás

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére