Oldal kiválasztása

Pszichológia

A szülők a legjobb szakértők

A szülők a legjobb szakértői gyermeküknek: ők ismerik a kezdetek óta, ők töltenek velük a legtöbb időt. A megszületett gyermek fejlődése során számos kihívással kerül szembe, ezek leküzdésében leginkább a szülei támogató jelenléte segít neki.

Vannak helyzetek, amikor a szülő segítő szándéka ellenére sem jut előbbre a problémák megoldásában, vagy éppen elbizonytalanodik teendőjét vagy annak módját illetően, hiszen nem születünk azzal a képességgel, hogy minden helyzetre ismerjük a megoldást, és tudjuk értelmezni nehéz lelki folyamatok működését. Ahogy a fizikai betegségeket is minél hamarabb szeretnénk megoldani, hogy később ne legyen probléma, ez a pszichés nehézségek esetében is így van. Ha időben foglalkozunk vele, csökkenthetjük a szenvedésnyomást és az esetleges hosszabb távú következményeket

Tudjuk, hogy a gyermek életében az állandóságnak nagy szerepe van. Környezetének minden apró változása megérinti (a ki nem mondottak is), legyen az kistestvér születése, új lakásba költözés, óvoda-, iskolakezdés, a szülők közti viszony megromlása, betegség vagy haláleset a családban, stb. Ezen hatások sokszor kibillentik lelki egyensúlyából, főleg, ha egyszerre több dolog is átalakul körülötte (pl. kistestvére születik, ő pedig óvodába kerül). Ilyenkor előfordulhat, hogy hangulata, viselkedése, esetleg egészségi állapota a megszokotthoz képest megváltozik.

Előfordul, hogy a gyermeknek fáj a feje, hasa, állandóan légúti megbetegedésekkel küzd, nem akar iskolába menni, tanulni. A másik végletben nem ül meg a helyén, rosszalkodik, állandóan másokat piszkál, verekedik, fekete pontokat kap. Ezek hátterében sokszor szorongás, esetlegesen depresszív tünetképződés is állhat.

Kamasz és fiatal felnőttkorban pedig sokszor olyan kihívásokkal találja magát szembe az ember, amiket úgy vél, nem tud teljesíteni. Ennek szorongás, befelé fordulás, szociális elszigetelődés lehet az eredménye. Viharos, nagyon nehéz időszak ez még akkor is, ha látszólag minden rendben van. Jó, hogyha áll a fiatal mellett ilyenkor valaki, aki nem a lázadás tárgyát képező családhoz tartozik.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Amikor tehát valamilyen probléma merül fel, vagy a szülő csak elbizonytalanodik, és kétségek merülnek fel benne, érdemes pszichológushoz fordulni. Itt választ kaphat kérdéseire, illetve minél hamarabb kezdünk el egy problémával foglalkozni, az annál hamarabb rendeződhet. Ilyenkor egy kis segítség is nagy eredményre vezethet, főképp, ha egy kívülállóval tudjuk a gondjainkat átbeszélni. Fontos, hogy a gyerekünket az életre neveljük, amihez elengedhetetlen a lelki stabilitás. Merjünk segítséget kérni, ha nehézség adódik, hogy visszaállhasson az egyensúly: a gyermek és családja újra jól érezhesse magát.

A gyermekpszichológia nagyon széles körre kiterjedően tud segítséget nyújtani szülőnek, gyermeknek, fiataloknak egyaránt. Figyeljünk tehát a jelzésekre, hiszen gyermekeinket mi ismerjük legjobban, így mi észleljük, érezzük azokat leghamarabb

A Csimborasszó Központban Süle Adél, T.Takács Terézia és Mundy Péter pszichológusok várják a hozzájuk fordulókat.

Kérjük, hogy első alkalommal pszichológiára csak a recepción keresztül, telefonos vagy e-mailes megkeresés alapján kérj időpontot! Ennek célja, hogy a megfelelő szakemberhez irányítsunk. Köszönjük az együttműködést!

Foglalj időpontot

Időpontot foglalok

Ha időpontot szeretnél foglalni, akkor kattints a fenti ikonra.

Időpontot kérek

Ha időpontot szeretnél foglalni, de még további kérdéseid vannak, akkor kattints a fenti ikonra.

Kapcsolat

Ha csak érdeklődni szeretnél, akkor a fenti ikonra kattintva tudod felvenni velünk a kapcsolatot.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére