Oldal kiválasztása

Sebészet, érsebészet

A sebészet az orvostudomány azon ága, mely magában foglalja mindazokat a műtéti (nyitott és laparoszkópos) eljárásokat, melyek célja az élő szervezetben keletkezett elváltozások megszüntetése és – amennyire lehetséges – az eredeti viszonyok visszaállítása.

A Csimborasszó Központban lehetőséget nyújtunk a sebészeti betegségek és kezelési lehetőségek konzultációjára, vizsgálatot követően ambuláns kisműtétek (bőrelváltozások eltávolítása, benőtt köröm kimetszése stb.) végzésére.

 

A sebészeten belül az érsebészet egy önálló tudományág, mely az erek megbetegedéseivel foglalkozik. Az érsebészet körébe tartoznak a verőerek, a visszerek és nyirokutak megbetegedései, azok hagyományos, nyitott és minimál invazív sebészeti ellátása. Az elvégzett fizikális vizsgálat, színes Doppler ultrahang alapján történik a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása, továbbá szükség szerinti műtéti lehetőségek egyeztetése. Visszérbetegségek kezdeti stádiumában ambulánsan elvégezhető szkleroterápia lehetőségét kínáljuk.

 FONTOS!! A megbeszélt találkozóra hozza magával a korábbi, vagy jelenleg is kezelt betegségeiről szóló dokumentációkat időben összerendezve, továbbá az Ön által szedett gyógyszerek listáját és azon gyógyszerek neveit, melyek túlérzékenységi reakciót váltottak ki.

A végtag hirtelen (órákon-napokon belül) bekövetkezett hűvössége, sápadtsága, érzészavara, vagy fájdalma esetén sürgős kórházi ellátás szükséges! Ezen problémákkal ne kérjenek előjegyzést!

A sebek a napi életvitelünket hátráltatják. A megfelelő sebgyógyításhoz komplex szemléletmód és ellátás szükséges, a Csimborasszó Központ sebészeti-érsebészeti rendelésén ezt képviseljük. Nehezen gyógyuló sebről akkor beszélünk, ha a test bármely részén 6-8 héten belül nem gyógyuló hám-, és szövethiány jelentkezik. A kialakulását okozhatja verőérbetegség, krónikus visszér elégtelenség, cukorbetegség, nyirokduzzanat, érzészavar, felfekvés és ritkább okok, mint az érgyulladás, alvadási rendellenesség, égés.

A komplex ellátás részét képező negatív nyomású (vákuum) sebkezelés a Csimborasszó Központban egyénre szabottan elérhető.

Miért fontos a sebek mielőbbi szakszerű, pontos ellátása?

A sebek kialakulását okozhatja verőérbetegség, krónikus visszér elégtelenség, cukorbetegség, nyirokduzzanat, érzészavar, felfekvés és ritkább okok, mint az érgyulladás, alvadási rendellenesség, égés. A végtag csonkolásának esélye ezekben az esetekben megnövekedett.

            A verőér szűkület Magyarországon mintegy 400 000 embert érint. A legfontosabb kockázati tényezője az életkor, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és cukorbetegség. Ugyanakkor a kialakulás kockázata szoros összefüggést mutat az életmóddal (dohányzás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás). Mindemellett örökletes tényezők is szerepet játszhatnak benne. A 70 év felettiek több, mint 20% át érinti. Ezen betegek 8%-a panaszt nem okoz. Sok esetben csak a járástávolság csökkenésekor vagy a fekély kialakulásakor kerül felismerésre.

            A krónikus vénás elégtelenség eltérő okokból (kóros vénás visszaáramlás, reflux, elzáródás) létrejött, vénás nyomás növekedésével járó, folyamatosan romló betegség, mely a visszértágulattól a végtagduzzanaton keresztül a legsúlyosabb bőrelváltozásig, a lábszárfekély kialakulásáig vezethet. A vénás betegségek az európai lakosság egyharmadát érinti. Visszértágulatokat, varixokat a lakosság egynegyedén találunk. A krónikus vénás elégtelenség előfordulási gyakorisága Európában 1,7%, míg a vénás lábszárfekély a populáció 1%-t érinti.

            A cukorbetegség korunk társadalmi betegsége, előfordulása Magyarországon az elmúlt évek, évtizedek során folyamatos növekedést mutat. A WHO adatai szerint Magyarországon a 19-70 év közötti korosztályban 8% felett van a már kialakult cukorbetegség és körülbelül ugyanennyi a betegséget megelőző állapotban lévő személyek előfordulása a népességben. A felnőtt lakosság mintegy 15%-ának van valamilyen cukoranyagcsere zavara. A betegség lehetséges kimenetele a halál, mely azonban megelőzhető lenne. Becslések szerint a 2-es típusú cukorbetegség az esetek legalább 20%-ában elkerülhető. A cukorbeteg, diabeteses láb megnövekedett amputációs veszélyeztetettségét a hármas kórok adja: érzészavar, fertőzés és vérellátási zavar.

A vizsgálat menete:

Első alkalommal alapos kórelőzmény felvétel történik, különös tekintettel az életmódra, társbetegségekre, szedett gyógyszerekre, a családban szereplő daganatos vagy thrombosis/embolia/vénagyulladás eseményekre. Amennyiben megelőző vizsgálatok már készültek a jelenlegi betegséggel kapcsolatban, továbbá fennálló krónikus betegségek és műtétek esetén, azok elhozott dokumentációját is áttekintjük.

 

A gondos fizikális vizsgálatot a betegség jellegétől függően műszeres vizsgálatokkal egészítjük ki a kezelési terv pontos felállításához. Szükség esetén kiegészítő laboratóriumi, mikrobiológiai és képalkotó vizsgálatokat javaslunk.

Foglalj időpontot

Időpontot foglalok

Ha időpontot szeretnél foglalni, akkor kattints a fenti ikonra.

Időpontot kérek

Ha időpontot szeretnél foglalni, de még további kérdéseid vannak, akkor kattints a fenti ikonra.

Kapcsolat

Ha csak érdeklődni szeretnél, akkor a fenti ikonra kattintva tudod felvenni velünk a kapcsolatot.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére