Oldal kiválasztása
Sportágválasztási tanácsadás

Sportágválasztási tanácsadás antropometriai vizsgálattal és terheléses tesztekkel

Mit értünk antropometria alatt?

Az ember fizikai méreteivel foglalkozó tudomány, mely az ember leírható és mérhető jellegeinek mérésével, összehasonlításával és rendszerezésével foglalkozik.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az antropometriai vizsgálat (testalkat teszt) során szakembereink nagyjából 5-6 perc alatt a test 24 féle paraméterét mérik meg speciális mérőeszközök segítségével. A mért adatokat egy szoftver segítségével feldolgozzák. Az így rendelkezésre álló adatok alapján kiegészítve a terheléses tesztekkel lehetőség nyílik sportágválasztási tanácsokat adni a gyermekek és szüleik számára. A vizsgálat során kapott eredmények edzés és életmód tanácsadásra is hatékonyan alkalmazhatóak.

Fontos, hogy a vizsgálatok során genetikailag előre meghatározott tényezőket mérünk, melyeken változtatni nem lehet, azonban meghatározásra kerülnek olyan fizikai paraméterek is, melyeket jó edzéstervvel befolyásolni tudunk.

Az antropometriai mérésekkel előre meghatározható:

 • a várható testmagasság
 • a testalkat
 • a testtömeg.
 • az erősíthetőség
 • a biológiai kor, illetve annak összhangja az aktuális korral

Mi a mérés célja?

A vizsgálat célja, hogy képet kapjunk a gyermekek testében rejlő lehetőségekről, fizikai adottságokról. Az adatok kiértékelését követően lehetőséget biztosítsunk a gyermekek számára az optimális sportág kiválasztására, így megkímélve őt az esetlegesen hibás sportágválasztás miatt későbbiekben előforduló kudarcoktól.

Milyen szempontok alapján választanak a szülők sportágat a gyermekeiknek?

Molnár Tamást, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó szavai:

“HÉTÉVES LEHETTEM, AMIKOR LEMENTEM DZSÚDÓZNI, DE ÖSSZESEN NÉGY EDZÉSEN VETTEM RÉSZT. AZ ORVOS JAVASOLTA, HOGY A TARTÁSOM MIATT INKÁBB VALAMILYEN VÍZI SPORTOT NÉZZEK MAGAMNAK, ÍGY KEZDTEM ÚSZNI, AZONBAN A FALTÓL FALIG VALÓ VÉG NÉLKÜLI ÚSZKÁLÁS MÁR AKKOR SEM JÖTT BE NEKEM, ÍGY KÖTÖTTEM KI A VÍZILABDÁNÁL.”

Sajnos manapság a gyermek egyedi testalkata, valamint fizikai adottságai csak nagyon ritkán szerepelnek a szülők sportágválasztási kritériumai között. Sok esetben ennél triviálisabb szempontok határozzák meg, hogy a szülők gyermeküknek milyen sportágat választanak.

Csak néhány ezek közül:

 • a szülők (meg nem valósult) vágyai, elképzelései,
 • a sportág népszerűsége, hagyománya,
 • a gyermek vágya,
 • hova járnak a társai,
 • milyen klub működik a városban,
 • puszta véletlen.

Mint látható, ezen kritériumok között nem szerepel a testalkat, fizikai adottság. Az meg már szinte utópisztikusnak tűnik, hogy a választáskor figyelembe vegyék a gyermek felnőttkori adottságait. Mivel Szombathelyen ezek a vizsgálatok eddig nem voltak mindenki számára elérhetőek, ez természetes is.

A gyermekek nagy része 16-17 évesen miért hagyja abba az addig űzött sportágat?

A válasz részben a kezünkben van:

Az ok nagyrészt oda vezethető vissza, hogy annak idején testalkat alapján nem a legmegfelelőbb sportágat választották számára, így kevésbé lehetett sikeres, nem érték rendszeres sikerélmények, amelyek elengedhetetlenül fontosak lennének a motiváció fenntartásához. Az a sportoló, aki társaitól lemarad, előbb-utóbb elveszíti kedvét, motiváltságát. Természetesen a gyermekek a befektetett munkával egy ideig rengeteget tudnak kompenzálni, de ez a végtelenségig nem tartható. Egy kedvét veszett gyermeket már nagyon nehéz újra inspirálni, új sport űzésére rávenni, még akkor is, ha visszatekintve jó választás lett volna. Ezért rendkívül fontos, hogy már a kezdetek-kezdetén a helyes úton induljunk, ezzel rengeteg örömet szerezhetünk gyermekünknek, egyben lehetőséget teremtünk arra, hogy aktív sportéletet élő felnőtt váljon belőle.

Ebben szeretnénk segítséget nyújtani!

A Csimborasszó  Központban lehetőséget nyújtunk a fent említett módszer teljes körű alkalmazására.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére