Oldal kiválasztása
Sportolói állapotfelmérés
Minden sport, de a napi életrutinjaink is preferált, kedvelt, gyakran előforduló mozgásirányok, mozgásláncok működtetése mentén valósulnak meg. Gondoljunk csak a kezességre. Mindnyájunknak van domináns oldala. Ehhez hasonlóan vannak sportágak, amelyekben felerősödik az egyoldalú terhelés. Ilyen pl. a tenisz vagy a különböző atlétikai dobószámok.

A csapatjátékok esetében pedig a játszott pozícióból eredhetnek sajátságos elvárások a mozgatórendszerünk felé.

A professzionális sportolás jelentős fizikai elvárásokat támaszt: a szervezet igénybevétele a normál terhelést meghaladja, hiszen az eredményes sport alapjául a megfelelő terhelhetőség szolgál. A jobb teljesítmény eléréséhez tudatosan felépített edzésmunkára van szükség. Minden esetben fontosak az egyéni kvalitások, adottságok és az egyén egészségi állapota.

A gyógytornász állapotfelméréssel a sportoló egyéni egészségi állapotának egy részét kívánjuk részletesen vizsgálni, amely természetesen egy szelete csupán az egészségi állapotnak. Ugyanakkor az a sportoló, aki valamiféle ortopédia jellegű eltéréstől szenved, a legkitartóbb edzésmunkával sem tudja kihozni a benne rejlő lehetőségeket.

A komplex gyógytornász állapotfelmérés elemei

Anamnézis felvétel vagy kikérdezés: a személyes adatokon túl, az egyéni sporttevékenység fontos kiinduló pont, valamint a korábbi sérülések, műtétek, kezelések ill. a vizsgálatkori adott állapot, panasz.

Ezt követi az inspekció vagy megtekintés, mely során képet kapunk az egyén tartásmechanizmusáról, izmok állapotáról, ízületi tengelyekről, súlyvonalról.

A vizsgálat következő lépései a funkcionális tesztek: egyszerű mozgások kivitelezésének minőségét és a kivitelezés pontosságát értékeljük 0-3 -as skálán. Ilyen mozgás például a kitörés.

Ezt követik a speciális tesztek, melyek alkalmasak arra – ha korábban találtunk valamely eltérést, vagy van az anamnézisben sérülés, panasz – hogy egy érintett ízület esetében tisztázzuk, mi is áll valójában a funkcióvesztés hátterében.

A speciális tesztek elsősorban a differenciál diagnózisban segítenek.

Megnézzük továbbá azt is, hogy ízületi mozgáspályák teljesek-e.

Egy ilyen állapotfelmérés során képet kapunk a vizsgált személy mozgató-szervrendszerének aktuális állapotáról. Különös tekintettel az ízületekre, izmokra, kötőszövetekre, fascia rendszerre és a perifériás idegrendszerre. A gyógytornász állapotfelmérő vizsgálat aztán alapját képezheti az orvosi vizsgálatnak, valamint a kapott eredmények ismeretében állítjuk össze az egyénre szabott, személyes korrekciós tréninget. Szükség esetén további speciális gyógytornászi eljárásokat javaslunk pl. manuálterápiát, TAPE kezelést is. A korrekt kezelés nem nélkülözheti a pontos vizsgálatot.

Szeretettel várjuk a Csimborasszó Központban!

Foglalj időpontot

Időpontot foglalok

Ha időpontot szeretnél foglalni, akkor kattints a fenti ikonra.

Időpontot kérek

Ha időpontot szeretnél foglalni, de még további kérdéseid vannak, akkor kattints a fenti ikonra.

Kapcsolat

Ha csak érdeklődni szeretnél, akkor a fenti ikonra kattintva tudod felvenni velünk a kapcsolatot.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére