Oldal kiválasztása

TSMT – Okosító torna

TSMT – módszer egy regressziós szemléletű, neuro- és szenzomotoros vizsgálatot figyelembe vevő, igen sok fejlesztő feladattal rendelkező, eszközigényes mozgásfejlesztési lehetőség. Elméleti alapja azonos a szenzoros integrációs terápiákéival (pl. Ayres), de hatásmechanizmusa alaposabban kidolgozott, mivel az edzéselmélet alapszabályainak alkalmazását építette be a módszerbe dr. Lakatos Katalin.

Miben segít a torna?

A TSMT– módszer használatával az organikus éretlenség hamarabb elmulasztható, és az elért fejlődési eredmények tartósabban megszilárdulnak. Ezután jobban lehet erre építeni speciális felzárkóztató terápiákat, a gyermekek – jobb figyelmi, megértési, utánzási, emlékezeti képességgel- hamarabb fognak fejlődni.

Javasolt

  • kommunikációs zavarok
  • tanulási, beilleszkedési zavarok
  • figyelemhiány és viselkedészavarok esetén,
  • mozgásban ügyetlen, egyensúlyzavarral küzdő gyermekeknek
  • megkésett vagy eltérő pszicho-motoros fejlődésű gyermekeknek
  • koraszülötteknek, ikreknek

Vizsgálat

A Longitudinális Komplex Vizsgálat (LongiKid©) egy neuro-szenzomotoros teszt, amely 3 hónapos kortól – 11 éves korig alkalmazható. Az egyes életkorokban elvárható mozgásos, kognitív, nyelvi teljesítményt, valamint az idegrendszer érettségét elemzi több megfigyelési szempont alapján.
A vizsgálat 60- 120 percet vesz igénybe életkortól és a gyermek együttműködésétől függően. A vizsgálathoz egy anamnézis kitöltése szükséges. A szülő minden esetben jelen van a felmérésen. A gyermeknek kényelmes öltözet, benti cipő vagy szandál javasolt. A vizsgálat alapján tudjuk meghatározni a terápiás munkát.

Terápiák

TSMT I. – egyéni terápia

Az anamnézis, a tünetek és a vizsgálat eredményei alapján összeállított, személyre szabott mozgásterápiás program. A tréning a szülők által otthon is végezhető; ehhez a segítséget (betanítást) a terapeuta teljes körűen megadja. Ez egy feladatírás alkalommal indul, mikor a terapeuta a gyermekkel együtt bemutatja, elmagyarázza és lerajzolja a feladatokat.
A feladatírás után körülbelül 1 hónap múlva egy kontroll időpontot szoktunk javasolni, amikor a szülő bemutatja a feladatsort, megbeszéljük a nehézségeket, javítjuk a hibákat és nehezítjük a feladatokat, ha szükséges. A kontroll után körülbelül 1 hónap múlva új feladatírás következik.
Minimum fél évig kell az egyéni TSMT-t végezni, hogy fejlődést, változást, tünetcsökkentést tudjunk elérni.

Javasolt: nagyobb lemaradást mutató (mozgásos, értelmi, beszéd, magatartás és figyelem területeken), nem együttműködő, csoport éretlen gyerekeknek

Cél: az idegrendszer érési folyamatainak beindítása, az együttműködés kialakítása, a zavaró tünetek csökkentése, az adott életkorban elvárható motoros, pszichés- kognitív és szociális teljesítmények elérése, a csecsemőkori, primitív reflexprofil integrálása, a beszéd és mozgás szinkronjának kialakítása, minél előbbi csoportba illesztés.

TSMT II. – csoportos terápia

Enyhébb lemaradás esetén, illetve, ha a gyermek csoportérett, csoportos TSMT – t szoktunk javasolni. Ez heti 2-szer 45 perces torna, maximum 8 fővel. 5 különböző fajta akadálypályát tervezünk a gyerekeknek, 5-6 alkalom alatt kell megtanulniuk az adott mozgás- és beszédsort.

A csoportos órákon azok a gyermekek vehetnek részt, akiknek az előzetes felmérésen terapeutánk ezt javasolta.
A felméréseket Radimeczky Dóra ill. Szekunda Györgyi TSMT terapeuta végzi, a csoportos órákat Habdáné Bajzek Bernadett tartja.

Foglalj időpontot

Időpontot foglalok

Ha időpontot szeretnél foglalni, akkor kattints a fenti ikonra.

Időpontot kérek

Ha időpontot szeretnél foglalni, de még további kérdéseid vannak, akkor kattints a fenti ikonra.

Kapcsolat

Ha csak érdeklődni szeretnél, akkor a fenti ikonra kattintva tudod felvenni velünk a kapcsolatot.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére