Oldal kiválasztása

Ultrahang vizsgálat

Az ultrahang vizsgálat egy gyors, fájdalommentes diagnosztikai lehetőség, melynek segítségével belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ízületi és ér eredetű betegségek diagnosztizálhatóak.

Az ultrahanghoz csatlakoztatott transzducer ultrahang hullámokat bocsájt ki, mely a szervekről visszaverődve a gép által feldolgozva, képi megjelenítést tesz lehetővé.

Központunkban tapasztalt kollégákkal, várólista nélkül, egy prémium kategóriás UH készülékkel várjuk Önöket a vizsgálatokra.

A vizsgálat menete

Időpont foglalás szükséges, mely történhet személyesen, telefonon, online, illetve emailben.
A vizsgálatra könnyű öltözékben célszerű érkezni, a koordinátori pultnál való jelentkezést követően a vizsgáló orvoshoz kísérjük a beteget.

A vizsgálat fájdalommal nem jár, a képalkotás menetét egy nagy felbontású UHD LED televízión keresztül nyomon követheti a beteg, melyről szakorvosunk részletes felvilágosítást ad. A vizsgálat végén leletet adunk, továbbá a képi dokumentáció a hatályos jogszabályoknak megfelelően tárolásra kerül, hogy későbbiekben bármikor a beteg rendelkezésére tudjuk bocsájtani, illetve szükség esetén a kontroll vizsgálat során összehasonlítási alapul szolgáljon.

Kérésre külön térítés ellenében a képanyagot adathordozón a beteg rendelkezésére bocsátjuk.

Központunkban az alábbi Ultrahang vizsgálatok érhetőek el

Koponya/Kutacs UH

A kutacs záródásáig lehetőség nyílik speciális vizsgálófejjel megítélni az agyállomány állapotát és az agykamrák tágasságát. Meszesedések, vérzés maradványok, valamint fejlődési rendellenességek jelei is kimutathatók ennek segítségével. Elvégzése javasolt nehezített szülést követően (oxigénhiány, szülési sérülés, agyvérzés), illetve lassabb mozgásfejlődés esetén is. Az esetleges eltérések korai felismerése és a célzott kezelés mihamarabbi megkezdése kiemelkedően fontos a gyermek testi-szellemi fejlődése szempontjából.

Gyermek hasi és kismedencei szűrő UH

A vizsgálat segítségével jól megítélhetőek a hasi szervek mérete és szerkezete, időben felismerhetőek az esetleges fejlődési rendellenességek (pl.: csecsemőkori reflux hátterében lévő
pylorusszűkület, a veseüregrendszer tágulatának korai felismerése kiemelkedő jelentőségű ebben az életkorban), melyek később már csak műtéttel vagy hosszan tartó kezeléssel
gyógyíthatók.
A vizsgálat fájdalommentes, teljesen biztonságos és mellékhatásoktól mentes.

Javasolt minden újszülöttet 6-8 hetes kora környékén szűrővizsgálatra vinni és a fenti vizsgálatokat, akár egy ülésben kivitelezni.

Pajzsmirigy, nyálmirigy (parotis) nyaki lágyrész UH

Az ultrahang segítségével a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy mérete és a bennük lévő eltérések (göbök, ciszták, gyulladásos folyamatok) megbízhatóan felismerhetőek. A vizsgálat tartalmazza a nagy nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók áttekintését is.

Elvégzése javasolt:

  • Megnagyobbodott pajzsmirigy, pajzsmirigybetegségre utaló laborlelet,
  • Nyakon tapintott fájdalmas vagy fájdalmatlan elváltozás,
  • Ismeretlen eredetű szájüregi vérzés esetén (fogászati és gégészeti vizsgálat mellett).
Has-kismedence UH

Hasi panaszok esetén célszerű az ultrahangot első vizsgálatként elvégezni, mely fájdalommentes és hatékony a belszervek állapotának felmérésére.

Hasi UH vizsgálat végzése során a rekeszizomtól a szeméremcsontig minden szervet megvizsgálunk. Jól megítélhető a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép és mellékvesék, húgyhólyag és kismedencei szervek (anyaméh, prosztata). A gyomor és bélrendszeri panaszok esetén a kiváltó okok szintén felismerhetők lehetnek, de itt fontos kiemelni, hogy az ultrahang önmagában nem feltétlenül elegendő. Segítségével képet kaphatunk hasüregben futó nagyobb erekről, nyirokcsomókról is. A szervek méretbeli változásai, szerkezeti eltérései, fejlődési rendellenességei éppúgy láthatóak, mint a ciszták, kövek, tályogok, jóindulatú zsír- és izomdaganatok, rosszindulatú tumorok, a hasüregi folyadék.

Az epehólyag és a bélrendszer vizsgálatának tekintetében a vizsgálat előtt 5 órával az étkezést kérjük mellőzni szíveskedjenek, lehetőség szerint csak szénsavmentes vizet fogyasszanak, illetve a kávét és cukros italokat is mellőzni szíveskedjenek.

Kismedencei szervek korrekt megítélése csak telt hólyaggal lehetséges, kérjük a vizsgálat előtt ezt vegyék figyelembe.
50 éves kor felett szűrő jelleggel mindkét nemnél javasolt rendszeres hasi-kismedencei és nyaki erek ultrahang vizsgálata!

Here UH

Felnőttek és gyermekek számára egyaránt fájdalommentes vizsgálat. A vizsgálat az urulógiai-andrológiai szakvizsgálat fontos kiegészítője.

Gyermekeknél ajánlott:

– rejtett heréjűség időben történő felismerése
– mellékhere gyulladás gyanúja esetén
– sérülést követően

Felnőtteknél ajánlott:

– fájdalom a herék és mellékherék területén (gyulladás)
– tapintható elváltozás (rosszindulatú elváltozás kizárására)
– heresérv gyanúja
– visszértágulat már tünetmentes időszakban diagnosztizálható (termékenységre kihatással van!)

Nyaki artéria (carotis) UH

A koponyát ellátó nyaki főverőerek lefutásának és falának feltérképezését követően (fali meszesedések/lágy plakkok kiterjedése) Color Doppler segítségével az áramlási sebesség értékek alapján az érszűkület/elzáródás pontos meghatározására nyílik lehetőség, így képet kaphatunk az agyi keringés veszélyeztetettségéről, ezáltal lehetőség nyílik a népbetegségnek számító stroke kockázatának csökkentésére.

Elvégzése javasolt:
– magas vérnyomással, szív- és keringési problémákkal kezelt betegeknek
– cukorbetegeknek
– dohányosoknak
– magas koleszterin/vérzsírszint esetén
– korábban lezajlott stroke/TIA esetén

Végtagi artériás és vénás UH

A karon és a lábon egyaránt Color Doppler technika segítségével fájdalommentesen időben felismerhető a végtagot fenyegető érszűkület az áramlási görbe sebessége és mintázata alapján. (felső végtagon ritkábban fordul elő).

Felső végtagon a hónaljtól a csuklóig, az alsóvégtagon a lágyékhajlattól a boka magasságáig történik a vizsgálat.
Alsó végtagon érszűkületre utalhat a járáskor jelentkező fájdalom és fáradtság, mely pihenésre enyhül, emellett a lábfejek sápadtsága, hűvösebb tapintata is figyelem felhívó lehet. A vénás keringési zavarra utal a végtag visszértágulata, a lábak és vádli gyakori duzzanata, visszatérő felületes visszér gyulladás.

Visszér műtét előtt a lehető legpontosabb feltérképezésre is lehetőség van. (perforánsok jelölése, mely kiemelten fontos a sikeres visszér műtéthez)

Ízületi ultrahang vizsgálat

Napjainkban egyre gyakoribbak az ízületeket érintő panaszok, melyek döntően a táplálkozási szokásokra, mozgásszegény életmódra, ízületek túlterhelésére, illetve gyakran sportsérülésekre vezethetők vissza. Ízületek vizsgálatára. Ma már köszönhetően az egyre modernebb, nagyobb felbontású UH készülékeknek a régóta alkalmazott RTG, CT, MRI mellett egyre nagyobb teret hódít a mozgásszervi ultrahang diagnosztika.

Az ízületi ultrahangos vizsgálat során ábrázolni tudjuk az ízületet stabilizáló szalagokat, az ízületi tokot, a látótérbe hozható porc és csont elváltozásokat, a környező izmok állapotát, az ízületben felszaporodó folyadékgyülemet vagy kóros szövetszaporulatokat, az ízületek közelében lévő erek állapotát, illetve átjárhatóságát. A mai modern készülékekkel biztonsággal megítélhetők a térd meniscusai is.

Az ultrahangos vizsgálatnak nagy előnye, hogy az egészségre ártalmatlan, bármikor mellékhatások nélkül ismételhető.

Ezen tulajdonságnak köszönhetően egyre szélesebb körben alkalmazzák ortopéd traumatológusok szakorvosok bizonyos végtagi törések gyógyulásának követésére is, ezáltal csökkentve a kontroll RTG vizsgálatokból eredő sugárterhelést.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálatokat fekvő, vagy ülő testhelyzetben végezzük. Csupán a vizsgált testtájékot szükséges szabaddá tenni, emiatt javasolt a vizsgálatra könnyen levehető, felhúzható ruházatban érkezni.

A vizsgálat semmiféle fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár. Központunkban a beteg/sérült a vizsgáló ággyal szemben elhelyezett UHD felbontású LED televízión végig követjeti a vizsgálat menetét, eközben a vizsgáló szakorvos részletesen elmagyarázza a látottakat.

A diagnosztikus pontosság fokozásának céljából legtöbb alkalommal az egészséges ízülettel összehasonlítva vizsgáljuk az érintett régiót. A készített képi dokumentációt minden esetben a jogszabályban előírtaknak megfelelően tároljuk, kérésre bármikor CD-n másolatot adunk, illetve az esetleg hozzánk visszatérő páciensek esetében lehetőségünk nyílik a korábban készült képi dokumentációt ismét előhívni, összehasonlítani.

Csúcskategóriás készülék

A vizsgálatokat egy Samsung HS 50 prémium kategóriás UH készülékkel végezzük.

A vizsgálatokat dr Vigh Éva radiológus szakorvos, dr. Fülöp Adrienn adjunktus, radiológus szakorvos és dr. Vadvári Árpád főorvos radiológus, neuroradiológus szakorvos végzi.

Foglalj időpontot

Időpontot foglalok

Ha időpontot szeretnél foglalni, akkor kattints a fenti ikonra.

Időpontot kérek

Ha időpontot szeretnél foglalni, de még további kérdéseid vannak, akkor kattints a fenti ikonra.

Kapcsolat

Ha csak érdeklődni szeretnél, akkor a fenti ikonra kattintva tudod felvenni velünk a kapcsolatot.

Támogassa a Csimborasszó Alapítványt!
Időpontfoglalás a Schaeffler Savaria Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a TDK Hungary Components Kft. dolgozói részére
Időpontfoglalás a MAM-Hungária Kft. dolgozói részére